Select Page

JOŠ IH STIŽE: Tisuće izbjeglica tijekom noći ušlo u Hrvatsku

JOŠ IH STIŽE: Tisuće izbjeglica tijekom noći ušlo u Hrvatsku

Prema podacima MUP-a u Hrvatsku je ušlo oko 5.650 izbjeglica. Oni od srijede ujutro pristižu u Hrvatsku autobusima iz Srbije nakon što su mađarske vlasti zatvorile granicu prema Srbiji. Izbjeglice se zatiču na području Tovarnika, Iloka i Batine. Idućih dana očekuje se još oko 4 tisuće izbjeglica. Oni će biti smješteni u centre u Ježevu, Dugavama, Kutini, Sisku i Tovarniku.

Broj izbjeglica u Tovarniku i dalje raste. Dočekuju ih Crveni križ, nevladine udruge i građani. Osiguravaju im hranu, piće i potrebnu pomoć. Na željezničkom kolodvoru trenutno ih ima oko 3 500. Improvizirani centar u Tovarniku se zatvara, a izbjeglice se s kolodvora preusmjeravaju u prihvatne centre.

aa_picture_20150917_6309484_high

Još jedan vlak s petnaest vagona i oko 800 izbjeglica jutros je iz Tovarnika stigao u Dugo Selo, odakle su autobusima odvedeni u hotel Porin u zagrebačkim Dugavama gdje su inače smješteni tražitelji azila. Neslužbeno HRT doznaje da je kapacitet gotovo ispunjen, no ipak se tijekom dana očekuje pristizanje novih izbjeglica.

Nove izbjeglice jutros pristižu u glavni registracijski centar u Ježevu. Riječ je uglavnom o ranjivim skupinama: djeci, ženama, trudnicama.

aa_picture_20150917_6309489_high

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić sinoć je u Tovarniku izjavio da hrvatska policija ima potpunu kontrolu nad hrvatskom granicom, ali ukoliko migranti nastave pristizati u većem broju Hrvatska će morati razmisliti o posve drugačijem ponašanju. Premijer Zoran Milanović izjavio je kako je Hrvatska potpuno spremna za prihvat izbjeglica te kako ih nitko neće spriječiti da odu tamo gdje žele. Gostujući u Dnevniku 3 HTV-a ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić poručila je kako se Hrvatska može nositi s ‘nekoliko tisuća azilanata, no da nije spremna za desetke tisuća’.

Na današnjoj sjednici Vlade osniva se Stožer za koordinaciju aktivnosti u povodu dolaska migranata u Hrvatsku. Zbog izbjegličke krize sutra će se sastati i Vijeće za nacionalnu sigurnost.

prvi.tv

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading