Select Page

JOŠ JEDNA POTVRDA USPJEŠNOSTI OPĆINE POSUŠJE U PRIPREMI PROJEKATA

JOŠ JEDNA POTVRDA USPJEŠNOSTI OPĆINE POSUŠJE U PRIPREMI PROJEKATA

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu donijela Odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2020. godinu s pozicije “Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima – županije, gradovi i općine”. Sredstva bi se trebala rasporediti na županije i općine kao pomoć za sanaciju posljedica nastalih uslijed proglašenja COVID-a 19 ili za sufinanciranje projekata, zahtjeva i inicijativa. Županije su ovime dobile 200 milijuna KM, a općine i gradovi 30 milijuna. Dio sredstava koji je dodijeljen općinama i gradovima raspodijeljen je na sljedeći način:
Jedna trećina sredstava dodijeljena je jednako svim općinama i gradovima u pojedinačnom iznosu od 125.000 KM, a za drugi dio sredstava općine i gradovi moralisu prijaviti svoje projektne prijedloge uz prateću dokumentaciju na Javni poziv kojega je raspisala Vlada FBiH, a prema odredbama poziva prednost su imali projekti visokog stupnja zrelosti i koji su prioritetni za implementaciju u jedinicama lokalne samouprave te izravno doprinose boljoj kvaliteti života.
Općina Posušje pripremila je svu potrebnu dokumentaciju te na ovaj javni poziv prijavila projekt izgradnje kružnog toka kod nove osnovne škole fra Petar Bakula, te za uređenje prometnog rješenja oko prostora škole za koji je Vlada FBiH dodijelila sredstva u iznosu od 352.506,89 KM. Općina Posušje je zadnjih godina veoma uspješna u privlačenju sredstava te se gotovo trećina proračunskih priljeva osigurava na ovaj način. Mi se nadamo što skorijem prijenosu spomenutog iznosa u proračun Općine Posušje kako bi mogli pristupiti realizaciji ovoga projekta. Uz već najavljenu izgradnju novog kružnog toka na Ričini, Posušje će preko puta nove osnovne škole dobiti i šesti kružni tok. Njegova izgradnja doprinijeti će boljoj i sigurnoj prometnoj povezanosti na području oko nove osnovne škole(manji broj konfliktnih točaka, nemogućnost vožnje kroz kružno raskrižje bez smanjene brzine), manje posljedice prometnih nezgoda, kraće čekanje na prilazima uz ljepši izgled ovoga područja.Ipak, glavni je cilj povećanje sigurnosti za naše mališane koji će pohađati novu osnovnu školu fra Petra Bakule.
Ovo je znatan vjetar u leđa s obzirom na trenutnu situaciju pada općinskih prihoda uslijed pandemije korona virusa i sve manje objavljenih natječaja. Nadamo se kako će uskoro i ostali natječaji krenuti intenzitetom kao i prethodnih godina te da ćemo putem njih i dalje razvijati naše Posušje.

OGLASI

Loading