Select Page

JP EP HZ HB: 37 TISUĆA korisnika odlučilo je podržati rad RTV HB

JP EP HZ HB: 37 TISUĆA korisnika odlučilo je podržati rad RTV HB

S obzirom da se, prema riječima glasnogovornice Buntić, za doniranje 1KM izjasnilo oko 20 posto korisnika, njih oko 37 tisuća odlučilo je podržati rad RTV HB.

Oko 20 posto korisnika usluga Elektroprivrede HZHB do sada se pozitivno izjasnilo u vezi doniranja 1 KM za pomoć u financiranju Radio-televizije Herceg-Bosne, rečeno je za Bljesak.info iz ovog poduzeća.

Oko 37 tisuća KM

‘Nakon što su naši potrošači, uz račune za utrošenu električnu energiju, dobili izjave o dobrovoljnom pristanku da im se uz račun za utrošenu energiju fakturira i 1 KM, dobrovoljnog priloga za RTV HB, do prvog fakturiranja potvrdno se izjasnilo cca 20 posto naših kupaca. Potpisane izjave, potrošači uglavnom dostavljaju u naše poslovnice prilikom plaćanja računa, i svakim danom pristiže sve veći broj potpisanih izjava, tako da još uvijek nemamo konačne pokazatelje”, kazala je za Bljesak.info Marija Buntić, glasnogovornica Elektroprivrede HZHB.

Javno poduzeće Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB) dioničarsko društvo Mostar, neslužbeno, opslužuje oko 185.000 kupaca. S obzirom da se, prema riječima glasnogovornice Buntić, za doniranje 1KM izjasnilo oko 20 posto korisnika, njih oko 37 tisuća odlučilo je podržati rad RTV HB.

Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTV HB) bosanskohercegovački je radiotelevizijski medij na hrvatskom jeziku u vlasništvu 22 općine, grada i županije s većinskim hrvatskim stanovništvom. Jedini, kako navode na svojim stranicama, javni medij na hrvatskom jeziku koji svojim radom pokušava nadoknaditi manjak medijskog prostora i nepostojanje kanala na hrvatskom jeziku na javnim RTV servisima i sustavu. Unatoč činjenici da su, kako navode, u javnom vlasništvu, sukladno postojećem pravnom okviru, kroz Zakon o javnom RTV sustavu i Zakon o javnim RTV servisima, nemaju pravo na prikupljanja i raspodjele RTV pristojbe te su za vlastiti opstanak prisiljeni tražiti alternativne načine financiranja. Jedna od tih alternativa je i ova donacija od 1 KM.

Jedna marka hrvatske obitelji za sadržajno i kadrovski snažniju televiziju

Ideju kako financijski ojačati RTV HB iznio je na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora prvi čovjek HDZ-a, Dragan Čović rekavši kako ”jedna marka za hrvatsku obitelj ne znači puno, ali znači razvoju televizije Herceg-Bosna”. S njom bi se, kazao je tada, osnažila televizija sadržajno i kadrovski. ”Dobio sam mnoštvo prijedloga s terena kako financijski ojačati RTV HB. Kroz jednu kvalitetnu suradnju s Elektroprivredom HZ HB ja mislim da se može osigurati po jedna marka od svakog potrošača za RTV HB”, kazao je. Rečeno – učinjeno.

U srpnju ove godine potpisan je i ugovor s HZ HB Elektroprivredom čiji će korisnici moći izdvojiti 1 KM za ovu kuću, naravno bez sankcija za nekoga tko ne želi platiti. ”To je jedna lijepa priča koju smo zamislili kako bi dali prigodu svim našim gledateljima za aktivno sudjelovanje u radu RTV Herceg-Bosne.

Potpisali smo sporazum s ovim javnim poduzećem iz jedinstvenog razloga, a to je da bi oni mogli uz svoj račun staviti 1 KM kao izdvojenu stavku na svom računu koja naravno ne ulazi u prihod Elektroprivrede i koja nije ni oporeziva i koja je dobrovoljni prilog koji će moći ukoliko žele svi njihovi korisnici platiti na izdvojeni račun”, objasnila je Slavica Karačić, ravnateljica RTV Herceg-Bosne. Građani koji su u sustavu opskrbe Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne tih dana su uz račun za struju primali i upitnike u kojem se traži njihova suglasnost za sufinanciranje Radiotelevizije Herceg-Bosne u iznosu od 1 KM mjesečno.  

PayPal račun za gledatelje iz dijaspore

Inače, osnivači RTV HB dobrim dijelom sudjeluju u financiranju proizvodnje programa i rada ove medijske kuće. Dijelom se ova televizija financira i iz marketinških aktivnosti koje su, kako navode na svojim stranicama, u vrijeme pandemije, a radi loše gospodarske situacije, svedene na minimum. Financirati se pokušavaju također i iz različitih društveno korisnih projekata.

Pored korisnika Elektroprivrede HZHB dobrovoljnu donaciju za RTVHB traže i od gledatelja iz dijaspore, s kojima su, kako navode, u dvije godine rada izgradili jako dobre mostove. Dijaspora za ovu televiziju može donirati iznose od 1€, 5€ ili 10€. ”Ponosni smo na brojne poruke zahvale iz dijaspore u kojima nam naši gledatelji velikom emocijom govore o tome kako za vrijeme naših prijenosa uživo gledaju svoje rodne krajeve koje nisu posjetili 20 i više godina jasno govore o tome kako ono što radimo ima veliki utjecaj i daleko izvan granica Bosne i Hercegovine”, naveli su.

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading