Select Page

Proslava zavjeta u posuškom bratstvu OFS-a

Proslava zavjeta u posuškom bratstvu OFS-a

na blagdan Svijećnice, uz slavlje svete Mise u prepunoj kripti naše crkve, proslavili smo primanja i zavjetovanja u našem bratstvu. To je uvijek razlog za veliku radost i poseban dan za nas trećare. Radosni smo što se svake godine naše bratstvo uvećava i što Franjin plamen ne prestaje sjati.

Započeli smo krunicom tijekom koje smo imali prigodu za svetu ispovijed. U 18:00 sati slavili smo svetu Misu koju je predslavio naš župnik fra Mladen Vukšić, a pjesmom uveličala naša frama kojoj od srca zahvaljujemo. Misna čitanja i molitvu vjernika animirali su slavljenici. Svoju propovijed fra Mladen je započeo pričom o lopovu, koji u po bijela dana pljačka draguljarnicu zanemarujući prisustvo velikog broja ljudi u njoj. Zaslijepljen sjajem dragulja i zlata ništa drugo ne vidi pa biva uhapšen. Ne dopustimo da nas blještavilo ovog svijeta koje je prolazno, nevrijedno, vremenito, udalji od Boga i vječnosti i da budemo slijepi izvršavati njegove zapovijedi. Ugledajmo se tu na Mariju i Josipa koji su na blagdan svijećnice vjerni zakonima prikazali Isusa u hramu, za kojeg je starac Šimun, ugledavši ga, rekao da je on svjetlost za prosvjetljenje svijeta i da sad kad ga je vidio može umrijeti. I sveti Franjo je to spoznao rekavši „Bog moj i sve moje“ i tako cijeli svoj život posvetio Njemu. Fra Mladen je pozvao i ostale naše župljane da se ohrabre i pridruže velikoj franjevačkoj obitelji u življenju evanđelja i svjedočenju za Božje kraljevstvo.

Nakon ispovijedi vjere uslijedili su obredi. Stojeći pred Bogom i braćom uz svjedoke, sestre Anđu i Marinu Bakula, izgovarajući prvo svatko svoje ime po kojem nas On poznaje, izrekli su svoje obećanje i stupili u službu Njegovog kraljevstva osam sestara i jedan brat. Zavjete je primala ministra Ružica Vranjković, a u ime Crkve potvrdio fra Mladen. U red su primljene sestre Vinka Kovač i Marica Penava. Prve zavjete dale su Ruža Aračić i Nada Karamatić, a zavjete su obnovile Kristina Milas i Ruža Markota. Da će cijelog svog života živjeti po Pravilu svetog oca Franje, trajno su se zavjetovali Julijana Jurišić i mladi supružnici Antonio i Danijela Čamber. Posebno smo zahvalni Bogu za bračne parove, pa molimo da ih u našem bratstvu bude što više. Po završetku mise uslijedila su čestitanja, fotografiranja i podjela darova, a potom zajednička tjelesna okrjepa i druženje u vjeronaučnoj dvorani uz zakusku koju su pripremile naše vrijedne sestre.

Našim slavljenicima čestitamo što su milošću Duha svetoga prepoznali franjevački poziv te se opredijelili slijediti ga. Želimo im da ustraju i da budu svjetlo svijeta i sol zemlje na koje nas Krist poziva. U franjevačkim dokumentima kaže se da je duhovnost svjetovnog franjevca projekt života. Divno rečeno, projekt čiji je tvorac, graditelj i uzor na kojemu se nadahnjujemo naš sveti otac Franjo. Slijedeći taj projekt, pozvani smo biti svjedoci svoje vjere, prije svega u obitelji, pa na poslu, u raznim životnim iskušenjima, u susretu sa ljudima i svim stvorenim, što je istakao i fra Mladen. Na to su se danas zavjetovale naše sestre i brat, u Franjinoj regimenti, izgrađivati bratskiji i evanđeoskiji svijet na radost svih ljudi. Neka ih Duh sveti vodi na tome putu uz zagovor našega serafskoga oca Franje.

Mir vam i dobro!

Ana Bago, OFS Posušje

OGLASI

Loading