Select Page

Juriljev film ”zakucao” kino Borak na otvaranju 24. MFF-a

Juriljev film ”zakucao” kino Borak na otvaranju 24. MFF-a
Premijerom igranog filma ”Stigme” redatelja Zdenka Jurilja u utorak navečer otvoreno je 24. izdanje Mediteran Film Festivala u krcatom kinu Borak u Širokom Brijegu.

Nakon kratke svečane ceremonije, na kojoj su riječ imali direktor festivala Tomislav Topić i širokobriješki redatelj Zdenko Jurilj, uslijedila je premijera filma ”Stigme”, iz programa ”Domaćih autora”, nakon koje su se nikad većem broju publike predstavili glumci iz filma.

Toliki je bio interes za ovim filmom da u kinu nije bilo mjesta ni za stajati te su mnogi morali izaći vani. Upravo zbog tako velikog interesa, organizatori su potvrdil da će film biti repreziran u subotu u 20:00 sati.

Mediteran Film Festiva jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji u programu u konkurenciji prikazat će 20 dokumentarnih filmova. Selektor festivala Zdravko Mustać izabrao je po deset filmova u kategoriji kratkometražnog – do 30 minuta, odnosno deset filmova u kategoriji dugometražnog – iznad 30 minuta.

Drugi dan festivala na programu u kinu Borak u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive bosanskohercegovačke kinematografije, bit će prikazano sedam filmova. Riječ je o remek djelima bh. kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.

Filmovi iz programa ‘Domaćih autora’ obilježit će i drugi festivalski dan te će biti prikazane ‘Zidine’ redatelja Ive Čolaka i Marka Mikulića te dokumentarac o umjetniku Stjepanu Skoki, ‘Kipar iz Graba’, redatelja Tomislava Topića.

U nizu kratkih filmova, iz ovog programa, bit će prikazani i dokumentarci ‘Brzi’ Karmen Obrdalj, ‘Putevi kave’ Mirka Pivčevića, ‘Noć od srebra i zlata’ Zdravka Terkeša, te ‘Sutra je novi dan’ redatelja Tvrtka Bubala. Festival će drugoga dana prikazati i dva animirana filma, ‘Svrha’ Tvrtka Karačića i ‘Nada’ Pere Petrušića.

Uz snažan program u konkurenciji, program ‘U fokusu’, donosi najbolja ostvarenja kinematografije zemalja Mediterana iz protekle godine. Po izboru festivalskog selektora bit će prikazano devet dokumentaraca koji su već obilježili filmsku godinu ili njihovo vrijeme tek dolazi.

U dvorani kina Borak, u petak, 13. listopada, posjetitelji 24. MFF-a gledat će i dokumentarni film ‘Tihi skitnica’, redatelja Zdenka Jurilja. Priča je to o Virgiliju Nevjestiću, jednom od najvećih hrvatskih slikara grafičara, koji je veći dio svog života radio u Parizu. Čovjek kojeg su, kako tvrdi likovna kritika u Francuskoj, smatrali jednim od svojih najvećih grafičara 20. stoljeća, a on je sebe nazivao skitnicom.

Posljedni festivalski dan, u jutarnjoj projekciji programa MFF Fora, biti će prikazan dugometražni igrani film za djecu Nevena Hitreca ‘Dnevnik Pauline P’. Film se temelji na iznimno popularnoj dječjoj knjizi književnice Sanje Poljak u kojoj Paulina kroz komične situacije govori o svojim problemima u prijateljstvu, ljubavi i obitelji.

Ovogodišnji Mediteran Film Festival, u subotu, 14. listopada, zatvorit će film Ivane Guberina – ‘Naš Mali’ o šibenskom košarkaškom velikanu Draženu Petroviću. Dokumentarac je to koji donosi jednu novu stranu života, karijere i vremena u kojem je ovaj košarkaški genije živio. Istog dana u 20:00 sati bit će repreziran film ”Stigme’‘.

Podsjećamo, Mediteran Film Festival održava se od 10. do 14. listopada u Širokom Brijegu. U konkurenciji je deset dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu MFF ”Grand Prix”, te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova koji se natječu za MFF ”Best Short”.

Najbolji film birat će i publika a taj film čeka nagrada MFF ”Audience Award”. Novost ovu godinu jeste i nagrada ”Best Camera” koju festival dodjeljuje u suradnju s Asosijacijom snimateljica i snimatelja u BiH.

Jabuka tv

OGLASI

Loading