Select Page

Kaos u Saboru: Oporba sat vremena lupala po saborskim klupama!

Kaos u Saboru: Oporba sat vremena lupala po saborskim klupama!

Lupkanje zastupnika u znak prosvjeda za vrijeme Plenkovićevog izlaganja izvješća o radu Vlade obilježilo je današnju sjednicu Sabora. Unatoč buci koja je otežala govor, Plenković se nije dao omesti, a na kraju su mu u obranu pljeskanjem stali i HDZ-ovi zastupnici.

Niz opomena podijeljeno je na današnjoj sjednici Sabora, kada je premijer Andrej Plenković s članovima Vlade stigao kako bi podnio izvješće o radu Vlade, a stanka je, osim uobičajene, zatražena još dva puta. Iako je Plenković stigao u Sabor, nakon prve stanke u sabornici ga nije bilo, što je izazvalo bijes zastupnika koji su pozvali na prekid sjednice. Inače, prošloga petka Sabor je izmijenio Zakon o izbornim jedinicama za izbor saborskih zastupnika, čime će on na snagu stupiti osmog dana od dana objave u Narodnim novinama, umjesto 1. listopada za koji je bio najavljen. Oporba se u to glasovanje nije uključila, a Zakon je prošao na temelju jednoglasnih 77 glasova za. 

Nakon današnjih uvodnih slobodnih govora, a potom i 30-minutne stanke zastupnika, premijer Plenković stigao je u Sabor kako bi podnio izvješće, no novu stanku zatražio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

– Danas ćemo slušati jednu bajku, a može se svrstati u onu priču o dvije Hrvatske. Jedna je stvarna, a druga je ona koju vidi Plenković kroz svoje ružičaste oči. Slušat ćemo o uspjesima, ali nećemo o tome da je rast plaća za vrijeme Plenkovića dva i pol puta sporiji. Govorit ćemo o uspjehu prosječne plaće, ali nećemo spomenuti da još uvijek 50 posto ljudi u Hrvatskoj živi s primanjima ispod 1.000 eura – poručio je Grbin, a nakon replike Hrvoja Zekanovića je započela još jedna stanka. Nakon kraja stanke članovi Vlade se nisu vratili, stoga su se zastupnici zapitali gdje je Plenković.

– Ne možete dozvoliti da sjednica teče dok onaj zbog kojeg smo došli nije u prostoriji. Ne možete to dozvoliti, prekinite sjednicu! – pozvala je i Sabina Glasovac iz SDP-a, no presjedavajući Željko Reiner nije reagirao na apele zastupnika, dok je Nino Raspudić zapitao je li Plenković ”bježi prema Austriji kao što je i Sanader”. Nakon kraće rasprave gdje je podijeljen niz opomena,  zastupnici su još jednom otišli na stanku.

Nakon druge stanke Plenković se pojavio pred zastupnicima, a već je u početku krenuo kaos kada su neki zastupnici krenuli lupati o stol. Reiner je obranio Plenkovića govoreći kako je on ”kasnio”, na što su se nanizale reakcije zastupnika. ”Ako mislite da sam pogriješio, tužite se Odboru, ja znam što sam rekao”, poručio je Reiner. 

– Ništa nećete time postići – bezuspješno je pozivao Reiner zastupnike da se smire, dok je Plenković stajao pred govornicom. U jednom trenutku javio se i Grmoja koji je poručio kako to ”neće dopustiti”, na što se Plenković nasmijao i poručio mu da je ”mali demokratčik”.

Nakon nekog vremena, Plenković je počeo s predstavljanjem izvješća, unatoč tome što zastupnici i dalje nisu prestajali s lupanjem. Plenković se u govoru, kojeg je teško bilo za čuti zbog lupkanja zastupnika, osvrnuo na glavne projekte koji su provedeni u posljednjih sedam godina. Iako se Reiner nakratko dogovarao s ostalima što napraviti po pitanju zastupnika, na posljetku je pustio da sjednica teče. Cijelo to vrijeme HDZ-ovci većinom su gledali što se događa, a u jednom trenutku krenuli su tipkati po mobitelu te stavljati slušalice kako bi izbjegli buku. Nakon oko pola sata i sami su se uključili, i to manjim transparentima na kojima poručuju oporbi kako ”jedino lupetati i znaju”.

– Ovo čemu upravo svjedočimo je podjela na dvije Hrvatske. Jedna predano radi, to je desna strana s moje strane, i ona kritizerska koja ne samo da ne nudi nikakva rješenja, nego i u svakom rješenju pokušava pronaći problem. Danas se ta Hrvatska razotkrila kao primitivna i nekulturna – poručio im je Plenković na samom kraju, dodajući kako Hrvatska koju ”oni vode nije takva”,  na što su mu glasno počeli pljeskati HDZ-ovci koji su se ustali, a oporba je nastavila lupkati.

– Ne treba HDZ-ovcima sadržaj, oni se smiju šali prije nego što je izgovorena. Na što plješću? Pa nisu ništa čuli – poručila je Ivana Kekin dok je oporba počela i uzvikivati ”Hrvatska”, a moglo se čuti i Nikolu Grmoju kako govori da su ”tako pljeskali i Sanaderu”.

OGLASI

Loading