Select Page

Kaotično stanje: Migranti probili kordon policajaca, na hrvatskoj granici podiže se ograda

Kaotično stanje: Migranti probili kordon policajaca, na hrvatskoj granici podiže se ograda

Na graničnom prijelazu Maljevac trenutačno je kaotično stanje nakon što je došlo do naguravanja migranata i policije. ODBACILI NAVODE MUP: Dezinformacija je da će Hrvatska puštati migrante prema zapadnoj Europi Dnevni avaz javlja kako su migranti probili kordon policije BiH te su krenuli prema hrvatskim graničnim policajcima i graničnom prijelazu.

U manjim grupama pristižu migranti koji su se uputili prema granici. Trenutačno njih dvjestotinjak stoji ispred policijskih kordona. Helikopter hrvatske policije nadlijeće granicu. Nešto prije 12 sati ponovno je došlo do naguravanja između policije i migranata, javlja Dnevni avaz. Situacija je napeta i mijenja se iz minute u minutu. Avaz javlja i da se na hrvatskoj granici podiže ograda. Granična policija BiH ograničava kretanje u međugraničnom pojasu.

Policijski zapovjednik u Bihaću objavio izvanredne mjere

Zapovjednik policije Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini Mujo Koričić potvrdio je u srijedu u Bihaću kako su stupile na snagu izvanredne mjere čiji je cilj spriječiti dalju eskalaciju migrantske krize u toj regiji, uključujući priljev novih migranata. Novinarima je potvrdio kako je tijekom prijepodneva veća skupina migranata probila prvi policijski kordon kod prijelaza Maljevac, a potom ih je zaustavio drugi kordon, no prilaz granici nakon toga je blokiran svima jer su prosvjednici posjedali na cestu i ne dopuštaju prolazak vozila.

‘Mi ćemo u svakom slučaju reagirati i zaštiti svoje građane’ Koričić je kazao kako je sasvim jasno da bi dolazak novih migranata u ovaj dio BiH znatno utjecao na sigurnost pa je odlučio kako će to spriječiti svim raspoloživim sredstvima. “Moja je ustavna obveza štititi živote i sigurnost građana”, kazao je Koričić. Dodao je kako je stanje takvo da svi moraju preuzeti svoj dio odgovornosti i poduzeti mjere ne bi li se stanje normaliziralo istaknuvši da se to odnosi i na autobusne prijevoznike koji na svojim linijama prevoze migrante prema Bihaću pa bi s tim morali prestati ili će se suočiti sa zakonskim sankcijama.

“Građani trebaju vjerovati ovoj udarnoj skupini, tražim od njih da ne uzimaju vlast u svoje ruke jer postoje institucije čija je to zadaća. Mi ćemo u svakom slučaju reagirati i zaštiti svoje građane”, kazao je Koričić. Sastavni do mjera koje policija poduzima jest i provjera identiteta putnika koji u Bihać stižu željeznicom. U redovitom vlaku koji je nešto nakon ponoći stigao u Bihać bilo je 99 ilegalnih migranata, a policajci im nisu dopustili izlazak iz vagona. Od osoblja vlaka tražili su da sve te putnike vrate u Sarajevo odakle su i došli. Boravili u improviziranom kampu I u srijedu oko dvije stotine ilegalnih migranata boravi u skupini u blizini graničnog prijelaza Maljevac u Bosni i Hercegovini, nastavljajući tako pritisak na lokalne vlasti ne bi li im se dopustio nastavak puta prema Hrvatskoj, a policija Unsko-sanske županije počela je aktivno provoditi mjere čiji je cilj spriječiti dolazak novih migranata u tu regiju. Migranti, koji su boravili u improviziranom kampu kod Velike Kladuše, prema Maljevcu su se zaputili u utorak, a tamo ih je dočekao policijski kordon koji im je zapriječio prilazak graničnom prijelazu.

vecernji.hr

OGLASI

Loading