Select Page

KARAMATIĆ: Ovo je početak kraja javnog RTV servisa

KARAMATIĆ: Ovo je početak kraja javnog RTV servisa

Ustavni sud Federacije odlučio je da niži sudovi ne mogu vršiti ovrhe domaćinstvima zbog neplaćene RTV pristojbe, te je odbio zahtjev za naplaćivanje pretplate na osnovu pretpostavke o posjedovanju radijskog i televizijskog prijemnika, što će blokirati prinudnu naplatu javnom servisu. BHRT ima probleme i sa naplatom sredstava koja im pripadaju, a koje u njihovo ime godinama naplaćuju entitetski servisi.

Reorganizacija je spas

Iz Sindikata radnika BHRT-a očekuju najprije uređenje unutar samog servisa. Predsjednik sindikata Željko Bajić rekao je za Dnevnik.ba:

“Bojim se da će ova odluka samo ohrabriti one koji ni do sada nisu izvršavali te obveze. S naše strane upućujemo apel Parlamentu da ubrzaju donošenje zakonskog rješenja koje bi bilo funkcionalno, jer svjesni smo i mi da postoje nezadovoljni. Ono što mi možemo, jeste napraviti unutarnju reorganizaciju i sistematizaciju. Nije kriva samo vlast, a od nje svakako očekujemo i prihvatit ćemo svaku odluku i rješenje, koje nas može spasiti.“

Drugi sindikat koji djeluje u sklopu BHRT-a, „Samostalni sindikat u BHRT“ za 23. siječnja najavio je i prosvjed upozorenja tražeći od nadležnih uređenje načina naplate RTV pristojbe. No, rješenje se čini nikad daljim. Izaslanik u Doma naroda Parlamenta BiH iz reda Hrvata Mario Karamatić kaže kako je ova odluka potpuno očekivana, te kako predstavlja početak kraja javnog servisa BiH.

“Odluka je logičan slijed, jer je prije već postojala odluka Ustavnog suda BiH da se preko jednog računa ne mogu naplaćivati dvije usluge, s druge strane, naplata je nezakonita i po Zakonu o potrošačima. Govorim već duže vrijeme, ili ćemo napraviti novi zakon, zajedno sa kolegama iz druga dva naroda ili javnog servisa jednostavno neće biti.“

“Do rješenja se može doći brzo i lako, ukoliko postoji politička volja”, dodaje Karamatić, “međutim, u SDA su, čini se, zadovoljni funkcioniranjem. Njima odgovara”.

“Ustvari je do njih, jer oni ne žele promjene, prvenstveno uvođenje kanala za Hrvate u BiH koje godinama tražimo, a ovakav javni servis i zakon neće podržati nitko od hrvatskih zastupnika”, rekao je predsjednik HSS-a.

Karamatić za Dnevnik.ba nastavlja:

“Javni servisi imaju sve manju i manju naplatu, ne samo među Hrvatima; preko 30 milijuna su dužni, na kraju će se dogoditi što i svim neozbiljnim poduzećima, kašnjenje plaća, otkazi, još dugovanja i gašenje, tako da se može očekivati gašenje prvo BHRT-a, nakon toga i Federalne, što će mnogim Hrvatima biti posebno drago“.

Drugi kanal

“Prije nekoliko mjeseci su bili intenzivirani razgovori s bošnjačkim političarima i gotovo se došlo do dogovora, ali kako to obično biva s njima, bošnjačka strana se predomislila, namjeravaju zadržati postojeće stanje i očekuju da ih u tome podržimo, što se jednostavno neće dogoditi. Mogućnost postoji, ali već smo rekli, minimalan uvjet je kanal za Hrvate u BiH, na što oni nisu spremni”.

Ovakvo stanje moglo bi potrajati godinama, no ovom odlukom Ustavnog suda FBiH barem umirovljenicima i drugim građanima neće blokirati račune i plijeniti stvari iz domaćinstva zbog usluga koje ne žele plaćati, ali ni koristiti.

Što se tiče sudbine BHRT-a, najavljeni prosvjed 23. siječnja teško će promijeniti gotovo beznadnu situaciju. Osim ako prosvjednici i oni kojima se prosvjeduje, ne pristanu na kanal na hrvatskom jeziku.

HMS

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading