Select Page

Kim i Trump potpisali deklaraciju nakon povijesnog summita

Kim i Trump potpisali deklaraciju nakon povijesnog summita

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski diktator Kim Jong-un sastali su se u utorak u Singapuru, prvo u četiri oka, a zatim u društvu delegacija. Nakon razgovora, potpisali su dokument. Trump je tek kazao da će sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una pozvati u Bijelu kuću i te da će vrlo brzo početi proces denuklearizacije Korejskog poluotoka.

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un potpisali su “sveobuhvatan” dokument nakon povijesnog sastanka u Singapuru, ali zasad nisu objavili njegov sadržaj.

Trump će o dokumentu govoriti kasnije popodne na tiskovnoj konferenciji, a zasad je samo kazao da će sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una pozvati u Bijelu kuću i te da će vrlo brzo početi proces denuklearizacije Korejskog poluotoka.

Kako prenosi The Wall Street Journal, četiri su ključne točke dokumenta koji su potpisali američki predsjednik i sjevernokorejski lider. Koliko se može vidjeti iz slike samog dokumenta, točno su prenesene:

1. SAD i Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK) su predane uspostavi novih odnosa SAD-a i DPRK-a u skladu sa željom naroda dviju država za mirom i prosperitetom.

2. SAD i DPRK će udružiti napore kako bi izgradili trajan i stabilni režim mira na Korejskom poluotoku.

3. Potvrđujući deklaraciju iz Panmunjoma od 27. travnja, DPRK se obvezuje djelovati prema potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

4. SAD i DPRK se obvezuju pronaći tragove vojnika nestalih u akciji i ratnih zarobljenika uključujući i trenutnu repatrijaciju onih koji su dosad identificirani

– Strašno smo puno naučili jedan o drugome i općenito o našim državama. Kim je strašno talentirani čovjek koji obožavam svoju zemlju.

Novinari su cijelo vrijeme postavljali pitanja Trumpu, a on je na neka kratko odgovorio, ali neka je ignorirao. Tako je Trump upitan je li s Kimom pričao o smrti američkog studenta Otta Warmbiera, ali je američki predsjednik to pitanje odlučio preskočiti.

Otto Warmbier je američki student kojeg su 2016. uhapsili u Sjevernoj Koreji i koji je nekoliko mjeseci proveo u tamošnjem zatvoru. U Ameriku je vraćen u takvom stanju da je nakon samo par dana izgubio životnu bitku.

OGLASI

Loading