Select Page

KLIMATSKE PROMJENE: Švicarski ledenjaci u zadnjih 10 godina smanjili se za pet posto

Zaštitni znak Švicarske, ledenjaci, izgubili su desetinu svojeg volumena u zadnjih pet godina, što je najbrža zabilježena stopa njihova otapanja dosad, podaci su švicarske Akademije prirodnih znanosti. U mjesecu lipnju, drugome najtoplijem lipnju u Švicarskoj, količina otopljenog leda bila je jednaka godišnjoj potrošnji pitke vode u Švicarskoj, izvijestila je u utorak Akademija u Bernu.

U istočnom dijelu zemlje i na sjevernim padinama Alpa, brojni su ledenjaci ove godine izgubili između jednog i dva metra debljine.

Od početka 20. stoljeća nestalo je više od 500 manjih švicarskih ledenjaka.

Međunarodna grupacija stručnjaka za klimatologiju (GIEC) još je prošle godine opetovano upozorila na alarmantnu brzinu globalnog zagrijavanja, a podaci švicarskih stručnjaka nažalost idu u prilog poznatim podacima.

Kazali su da je otapanje ledenjaka izravno povezano s klimatskim promjenama jer su oni vrlo osjetljivi na povećanje temperatura zraka, a temperature su pak povezane s povećanom koncentracijom ugljičnog dioksida u atmosferi.

Ako se globalno zatopljenje nastavi ovim tempom, brojni manji ledenjaci u potpunosti će nestati, a veći ledenjaci će postati još niži jer će se nastaviti otapati. Za dvadesetak godina vjerojatno ćemo se još uvijek moći diviti ledenjacima poput primjerice Aletscha, najvećega alpskog ledenjaka u švicarskom kantonu Valais, no nestanak i otapanje ledenjaka globalno će se ubrzavati, upozorila je Akademija.

vecernji.ba

OGLASI

Loading