Select Page

Washington se s Japanom i s Južnom Korejom dogovara o politici prema Sj. Koreji

Washington se s Japanom i s Južnom Korejom dogovara o politici prema Sj. Koreji

Američka vlada Joea Bidena prima u petak izaslanike Japana i Južne Koreje radi trilateralnog dijaloga nakon kojega će konačno odrediti strategiju prema Sjevernoj Koreji.

Savjetnik predsjednika Sjedinjenih Država za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastat će se s japanskim kolegom Shigeruom Kitamurom i s južnokorejcem Suh Hoonom u pomorskoj akademiji u Annapolisu, blizu Washingtona.

Američki tim će svojim sugovornicima izložiti “dokle smo došli u analizi” sjevernokorejske politike koja “ide svome kraju”, rekao je u četvrtak novinarima glasnogovornik američke diplomacije Ned Price. “Za njih će to biti prigoda za razmjenu mišljenja s nama”, dodao je.

Visoki američki dužnosnik potvrdio je da će se na sastanku u petak održati “završne konzultacije s Japanom i s Južnom Korejom” o tom pitanju.

Predsjednik Biden je zasad dosta šutljiv u vezi sa svojim planovima s Pjongjangom, pozivajući se na aktualnu analizu u pripremi nove strategije nakon pokušaja izravne diplomacije njegova prethodnika Donalda Trumpa sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom, koja nije dala nikakva rezultata u vezi s nuklearnim razoružanjem te izolirane zemlje.

Prošlog tjedna je američki predsjednik ipak upozorio da će SAD “primjereno” odgovoriti u slučaju sjevernokorejske “eskalacije”, nakon ispaljivanja dviju sjevernokorejskih balističkih raketa u Japansko more.

Rekao je da “spreman na neku vrstu diplomacije, koja će biti uvjetovana denuklearizacijom”.

“Rekli smo da će nuklearno razoružanje i dalje biti u središtu američke politike prema Sjevernoj Koreji”, potvrdio je Ned Price, dodajući da se potonja mora provoditi “u uskoj suradnji” s dvjema zemljama u regiji.

Sastanak u Annapolisu dolazi nakon posjeta američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena i američkog ministra obrane Lloyda Austrina Tokiju i Seulu.

vecernji.ba

OGLASI

Loading