Select Page

Koliko se građana prijavilo za cjepljenje u ZHŽ-u i kako teče proces prijava

Koliko se građana prijavilo za cjepljenje u ZHŽ-u i kako teče proces prijava

Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije, za N1 je govorila o najavi direktne nabavke cjepiva protiv koronavirusa u toj županiji.

“Radimo istraživanje tržišta i promociju cjepljenja. Bilježimo zainteresiranost građana u općoj populaciji i to ne samo na razini naše županije, nego na razini cijele Federacije. Imamo otvorene brojeve koji su službeno dostupni na našoj web stranici. Između 8 i 16 sati svaki dan bilo koji građanin koji bude zainteresiran za primanje komercijalnog cjepiva protiv covida može se nama javiti. Na osnovu ovih predbilježbi, veledrogerije su se obvezale da će izvršiti prvu dostavu cjepiva”, pojasnila je Jurić. 

Navodi da su u prvom dijelu bili optimističniji za rusko Sputnik cjepivo, ali će to vjerojatno biti AstraZeneca cjepivo s Oxforda.

“Što je nama drago jer se radi o cjepivu proizvedenom ustaljenom metodom, nije novim pristupom mRNA”, dodala je.

Jurić kaže da će nakon desetak dana predbilježbi dostaviti potreban broj cjepiva veledrogerijama, te da se cjepljenje planira redosljedom prijava.

“Cijena cjepiva je definirana zakonom, rabat od veledrogerija ne smije preći 8 posto, a cjepiva će se naručiti prema broju predbilježbi. Do sada je stiglo već 300 predbilježbi”, pojasnila je.

Smatra da neće dugo trajati procedura odobrenja nabavljenog cjepiva u BiH, te da postoji i opcija interventnog uvoza.

“Kada dobavljači budu imali u rukama cjepivo, tada ide redoslijed pribavljanja dozvola, što ne bi trebalo predstavljati veliki problem. Neki navode da je jedna od mogućnosti interventni uvoz. Mi kao Zavod ne bavimo se nabavkom, ostavljamo to veledrogerijama”, kazala je za N1. 

Jurić tvrdi da će cjepljenje početi isti dan kada bude dostupno cjepivo, te da će se izdavati potvrda o cjepljenju.

“Imat ćemo karton imunizacije – jedan vid medicinske isprave na kojoj će jasno pisati koja cjepiva, koja doza i serija. Dobili smo obećanje od UNICEF-a da će nam donirati jedan broj tih medicinskih dokumenata koji će biti prepoznatljivi u svijetu”, kazala je Andrea Jurić. 

OGLASI

Loading