Select Page

KOLINDA: Ako je itko zaslužio da njegova bista bude ovdje, onda je to bista predsjednika Tuđmana

KOLINDA: Ako je itko zaslužio da njegova bista bude ovdje, onda je to bista predsjednika Tuđmana

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prvu godinu mandata obilježava Danom otvorenih vrata na Pantovčaku, piše HRT.

– Ovo je poseban dan. Danas sam željela biti s vama. Ovakvi susreti s vama daju mi ohrabrenje i snagu raditi na dobrobiti naše domovine – kazala je predsjednica okupljenim građanima u Uredu te ih je pozvala da prisustvuju svečanom otkrivanju poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana među hrvatskim velikanima u Uredu.

– Ako je itko zaslužio da njegova bista bude ovdje, onda je to bista predsjednika Tuđmana. Njegova politika je bila politika pomirbe. Doprinio je stvaranju Hrvatske, a na nama je da je povedemo dalje u bolji život – kazala je predsjednica te istaknula da je najbitnije izgrađivati zajedništvo.

2a4edf8eed1d6e583194c22cd8c3bae7

Napominje da ta politika zajedništva ni izbliza ne znači jednoumlje, niti da trebamo jednako mislimo, već da svi radimo za boljitak domovine.

-Ona jednostavno znači da svi zajedno radimo u cilju bolje hrvatske domovine, boljeg životnog standarda, boljih uvjeta za sve ove mlade i djecu koji su ovdje s nama, da ostaju u Hrvatskoj, a ne odlaze. A oni koji su otišli, da se vraćaju- naglasila je Grabar Kitarović

Nužno je da Hrvatsku zajedno izgrađujemo, kako bi se postigao njezin gospodarski, društveni i svaki drugi razvoj, kazala je.

b15b20a63d833b117bce0ecd9e8b9198

-Nakon ulaska u EU i NATO moramo postaviti strategije novog razvoja Hrvatske. A to je, naravno, blagostanje koje želimo vidjeti za sve naše državljane- kazala predsjednica Grabar Kitarović te zahvalila okupljenima što su došli obilježiti njezinih prvih godinu dana predsjedničkog mandata.

-Napravili smo puno, ali napravit ćemo i puno više u četiri godine koje su pred nama- zaključila je.

Nakon obraćanja predsjednice Grabar Kitarović dvojica pripadnika Počasno-zaštitne bojne, obučena u svečene ceremonijalne odore, otkrila su bistu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, prekrivenu hrvatskom zastavom. Tu je zastavu potom predsjednica predala kao dar autoru biste, akademskom kiparu Kruni Bošnjaku, umirovljenom redovitom profesoru zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Bošnjak je u izjavi novinarima rekao kada je iznimno počašćen i ponosan što je bista izložena. -Što ću vam reći, umirem od ponosa- kazao je Bošnjak koji je s dr. Tuđmano bio dugogodišnji prijatelj i suradnik.

88be7f5118ed8988604781a2880e67f3

Tuđmanova bista nalazi se u Svečanom predvorju Ureda predsjednice Republike, uz ostale hrvatske velikane – skulpturu kralja Tomislava te poprsja bana Ivana Mažuranića, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, blaženog kardinala Alojzija Stepinca, Antu Starčevića, Stjepana Radića.

Svečanost na Pantovčaku uveličala je klapa Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Sv. Juraj“ koja je, uz hrvatsku himnu, otpjevala i više domoljubnih pjesama, “Vivat Croatia“, “Croatio, iz duše te ljubim“ i druge, a predsjednici Grabar Kitarović su pjesmicu otpjevala i djeca iz đurđevačkog dječjeg vrtića “Maslačak“.

Građani su nakon svečanog programa obišli kompleks Ureda predsjednice Republike kako bi vidjeli gdje rade ona i njezini najbliži suradnici.

večernji.hr/Marko Prpić-Pixel

OGLASI

Loading