Select Page

Sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića

Sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića

Hrvatska je sinoć dobila 16. Vladu od neovisnosti. Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković (HDZ). Prethodno je mandatar Plenković predstavio u Saboru program i članove nove koalicijske Vlade koju su dogovorili HDZ i Domovinski pokret. Najavio je glavne odrednice i zadaće svoje treće Vlade u četverogodišnjem mandatu.

Tijekom vikenda održat će se primopredaja dužnosti u ministarstvima u kojima će doći do promjena, a u većini sve ostaje isto.

Nova Vlada imat će sedam potpredsjednika. Petoricu dosadašnjih koji zadržavaju i svoje ministarske funkcije: to su Tomo Medved, Davor Božinović, Davor Butković, Branko Bačić Ivan Anušić. Potpredsjednik Vlade postaje i ministar financija Marko Primorac, kao i Josip Dabro iz Domovinskog pokreta, koji preuzima Ministarstvo poljoprivrede.

Jedino novo ime u Vladi iz redova HDZ-a je Tonči Glavina, koji će biti ministar turizma i sporta. Svoje dosadašnje resore zadržavaju i ministri Vili Beroš, Radovan Fuchs, Marin Piletić, Gordan Grlić Radman, Šime Erlić te Nina Obuljen Koržinek.

Dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković bit će na čelu novog Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, a dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan seli se u Ministarstvo pravosuđa i javne uprave, kojem se dodaje i digitalna transformacija.

Novoosnovano Ministarstvo demografije i useljeništva vodit će Ivan Šipić iz Domovinskog pokreta, a toj je stranci pripalo i Ministarstvo gospodarstva koje preuzima Ante Šušnjar.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading