Select Page

Kolinda Grabar Kitarović uz najviše državničke počasti dočekana u Sarajevu

Kolinda Grabar Kitarović uz najviše državničke počasti dočekana u Sarajevu

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović započela je danas prvu službenu posjetu Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Grabar Kitarović je ispred zgrade Predsjedništva BiH uz najviše državničke počasti dočekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Svečanom dočeku ispred zgrade Predsjedništva BiH bili su prisutni i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Nakon intoniranja himni BiH i Hrvatske, Grabar Kitarović se u zgradi Predsjedništva BiH sastala sa predsjedavajućim Ivanićem i članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Kolinda sarajevo 3

Nakon ovog, uslijedt će sastanak službenih izaslanstava dvije zemlje.

Programom jednodnevne službene posjete BiH, planirani su susreti Grabar Kitarović sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Nakon susreta koji će biti iza zatvorenih vrata, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obratit će se na konferenciji za novinare.

Inače, današnja posjeta Sarajevu je prva službena posjeta predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Bosni i Hercegovini, ali i njena prva službena posjeta nekoj od stranih zemalja, otkako je stupila na dužnost predsjednice te zemlje. Da će tako biti, Grabar Kitarović je najavila odmah nakon što je izabrana za predsjednicu Hrvatske početkom ove godine.

Kolinda sarajevo 1

Grabar Kitarović je poručila kako će kao predsjednica Hrvatske voditi politiku koja će podupirati BiH, ali i ostale države u regiji, na putu ka Europskoj uniji i članstvu u NATO-u. Kazala je i kako nema namjeru miješati se u unutrašnje stvari BiH, kao i da smatra da hrvatski narod u toj zemlji treba u dogovoru sa ostala dva konstitutivna naroda – Bošnjacima i Srbima – postići dogovor o unutrašnjem uređenju BiH.

“Podržat ćemo hrvatski narod u BiH, da konačno postanu jednakopravni s ostala dva naroda, jer bez Hrvata, nema ni BiH”, izjavila je Grabar Kitarović u jednom od prvih javnih obraćanja nakon pobjede u drugom krugu predsjedničkih izbora održanih 11. siječnja. Njen protivnik u drugom krugu izbora bio je dotadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Kolinda Grabar Kitarović je službeno inaugurirana je za novu predsjednicu Hrvatske na ceremoniji u Zagrebu 15. veljače ove godine. Svečanosti je prisustvovalo devet predsjednika država, jedan premijer, četiri predsjednika parlamenta, šest ministara, odnosno ukupno 88 stranih izaslanstava.

ABCportal.info/FOTO:Klix.ba

OGLASI

Loading