Select Page

KOLINDA I IZBORNI ZAKON U PARLAMENTU BiH Predsjednica RH će iz prve ruke svjedočiti manifestaciji bošnjačke unitarističke politike

KOLINDA I IZBORNI ZAKON U PARLAMENTU BiH Predsjednica RH će iz prve ruke svjedočiti manifestaciji bošnjačke unitarističke politike

Nakon razgovora s članovima Predsjedništva BiH koji su počeli u 10 sati i press konferencije predsjednica Hrvatske, kako je predviđeno protokolom u 12 sati će se susresti s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zbog toga će biti prekinuta sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH koji će raspravljati o HNS-ovom prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona, kojeg je ranije usvojio Dom naroda, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo, tim zakonom predviđen je način izbora izaslanika u Federalni dom naroda, izbor članova Predsjedništva BiH i vijećnika u Gradsko vijeće Mostar.

Nakon što je Ustavni sud BiH, po apelaciji Bože Ljubića, proglasio neustavnim, a zatim stavio izvan snage odredbe Izbornog zakona po kojima se iz svake županije bira po jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda i ostalih, te članak Izbornog zakona kojim se precizira broj izaslanika svakog naroda iz svake od 10 županija, HNS je predložio izmjene Izbornog zakona sukladne obrazloženju presude Ustavnog suda. Prema toj presudi Dom naroda je predstavništvo konstitutivnih naroda u kojem oni trebaju biti potpuno predstavljeni, na način da jedan narod drugome ne bira izaslanike, kao što je to bio do sada slučaj.

U izboru za člana Predsjedništva HNS je predložio model koji, također, jamči isto načelo, dok prijedlog izbora Gradskog vijeća Mostara, sukladno odluci Ustavnog suda, poštuje načelo da glas svakog birača vrijedi jednako, kao što je to slučaj u svim drugim jedinicama lokalne samuprave.

No, bošnjačke stranke protive se HNS-ovu prijedlogu, želeći zadržati status quo, odnosno mogućnost da i dalje Bošnjaci mogu izabrati hrvatskog člana Predsjedništva BiH i jednu trećinu izaslanika u Federalni dom naroda, što je dovoljno za izbor federalne izvršne vlasti. Pri tom, u medijskim istupima obmanjuju javnost, kasičnom zamjenom teza nazivajući HDZ-ov prijedlog, kojim se eliminira dosadašnja diskriminacija Hrvata (a i Srba), kojima su Bošnjaci birali jednu a Srbima čak dvije trećine izaslanika u Dom naroda- diskriminirajućim.

Ističu kako je on suprostan Ustavu FBiH po kojem se iz svake županije bira po jedan izaslanik iz svakog naroda, ako takav postoju u županijskoj skupštini, no upravo identičnu odredbu Izbornog zakona Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim, a predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto nedavno je uputila novu apelaciju Ustavnom sudu BiH, da sukladno svoj ranijoj presudi, stavi izvan snage i takvu odredbu u Ustavu FBiH, na koju se pozivaju bošnjačke stranke.

Lijući “krokodilske suze” za Hrvatima u Sarajevu, bošnjačke stranke zapravo žele zadržati model kojeg je Ustavni sud BiH izbrisao iz Izbornog zakona, po kojem bi oni i dalje mogli izabrati izaslanike u Hrvatski klub, iz Sarajeve, Goražda, Bihaća….

Predsjednica Hrvatske, tako će danas u Parlamentu BiH iz prve ruke moći svjedočiti manifestaciji unitarističke politike, pokušaja dekonstituiranja Hrvata, zagovaranju građanskog modela uređenja FBiH, odnosno pretvaranju hrvatsko-bošnjačke federacije u bošnjački entitet, budući su bošnjačke stranke već ranije najavile kako će HDZ-ov odnosno HNS-ov prijedlog oboriti u Zastupničkom domu.

HMS

OGLASI

Loading