Select Page

KOLINDA: Ključno je da BiH nastavi s provedbom Reformske agende, uspostavi koordinacijski mehanizam te prilagodi SSP

KOLINDA: Ključno je da BiH nastavi s provedbom Reformske agende, uspostavi koordinacijski mehanizam te prilagodi SSP

Zločin genocida u Srebrenici ostat će trajna mrlja europske i svjetske politike. Vjerujem da će svi naredbodavci i počinitelji zločina u konačnici biti pravedno osuđeni, izjavila je u intervjuu za Dnevni avaz predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Iz Zagreba je u Sarajevo u posljednje vrijeme stiglo još ohrabrujućih poruka i poziva na bolju suradnju. Grabar-Kitarović kaže da Republika Hrvatska ima posebnu odgovornost spram Bosne i Hercegovine, kao prvi susjed iz EU, te kao potpisnica Daytonskog sporazuma, a posebice u kontekstu Hrvata kao jednog od tri suverena konstitutivna naroda.

– Imamo intenzivne i sadržajne bilateralne odnose, u potpunosti podupiremo euroatlantsku orijentaciju Bosne i Hercegovine i najbolji smo joj partner na njezinom putu ka EU i NATO-u. Snažno smo poduprli zahtjev za članstvo BiH u EU u veljači ove godinete snažno zagovaramo i fleksibilniji pristup u kontekstu aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP). Ključno je da BiH nastavi s provedbom Reformske agende, do kraja uspostavi funkcionalan koordinacijski mehanizam te prilagodi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kako bi zahtjev za članstvo u EU bio ocijenjen vjerodostojnim i kako bi u što skorije vrijeme BiH bio upućen upitnik za izradu mišljenja Europske komisije. U svemu tome RH može pomoći BiH pružajući političku pomoć, unutar EU i NATO-a, i svu potrebnu tehničku pomoć, kroz prijenos znanja i iskustva iz vlastitog euroatlantskog puta – kazala je, između ostalog, predsjednica R Hrvatske.

vecernji.ba

OGLASI

Loading