Select Page

KORIŠTENJE POTICAJA: Podneseno oko 5.000 aplikacija za korištenje poticaja u zapošljavanju

KORIŠTENJE POTICAJA: Podneseno oko 5.000 aplikacija za korištenje poticaja u zapošljavanju

Reforma javne uprave bila je centralna tema današnjeg razgovora premijera Federacije BiH Fadila Novalića i tima Svjetske banke (SB), na čelu sa šeficom Ureda te međunarodne institucije za Bosnu i Hercegovinu Tatianom Proskuryakovom.

Kada je riječ o javnoj upravi u Federaciji BiH, Novalić je kazao da su uočljivi nesrazmjeri između broja zaposlenih u držvnoj službi u odnosu na broj stanovnika, te između plaća u javnoj upravi i plaća u realnom sektoru, kao i da je evidentna i neefikasnost javne uprave.

Istaknuto je da je uvođenje moratorija na zapošljavanje u javnoj upravi samo protekle godine na nivou Federacije BiH donijelo uštede od 13.600.000 KM, a na federalnom nivou se iz proračuna za javnu upravu izdvaja 14,6 posto sredstava, dok županije za te namjene izdvajaju 69 posto, a općine 12 posto budžetskih sredstava.

Dakle, da je i na ostalim razinama ostvarena ušteda srazmjerna onoj koju je postigla Vlada FBiH, moglo bi se govoriti o najmanje stotinu milijuna KM ušteđenih u 2015.

Navedeno je i da mjere Federalne vlade na poticanju zapošljavanja već daju dobre početne rezultate.

– Tako je, samo u proteklih desetak dana, Zavodu za zapošljavanje podneseno oko 5.000 aplikacija za korištenje poticaja u zapošljavanju – kazao je Novalić.

Stručnjaci Svjetske banke će i u narednih nekoliko dana prikupljati pokazatelje bitne za analizu stanja u javnoj upravi, što će poslužiti kao polazište za definiranje mogućih pravaca reforme u toj oblasti, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

OGLASI

Loading