Select Page

Za godinu potporama za zapošljavanje pokrenuto više od 2100 malih biznisa

Za godinu potporama za zapošljavanje pokrenuto više od 2100 malih biznisa

Realizacija tri iznimno značajna programa Zavoda za zapošljavanje, a koji se odnose na sufinanciranje samozapošljavanja, u protekloj godini u Federaciji BiH rezultirala je pokretanjem preko 2000 novih obrta u nizu poslovnih djelatnosti, počevši od poljoprivrede, pa do prerađivačke industrije.

Mali biznisi, na koje se u europskim okvirima, gleda kao na budućnost osnaživanja ekonomske slike država u cjelini, tako su prepoznati i u BiH kao važan dio mozaika unapređenja tržišta rada i otvaranja novih perspektiva. Kao što je poznato, radi se o Programu sufinanciranja samozapošljavanja Start up 2023., Programu “Start up – Druga prilika” 2023. i Programu sufinanciranja samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede 2023.

U okviru navedenih programa zaključen je 2141 ugovor s nezaposlenim osobama koje su uz financijsku podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje registrirale svoj biznis, tj. poslovni subjekt. Najviše je poslovnih subjekata otvoreno u djelatnostima: poljoprivreda, trgovina i prerađivačka industrija. Pritom je pokretanje ovakvih biznisa omogućilo i dodatno zapošljavanje – u kontekstu tri navedena programa još 333 osobe te su ukupno ovim programima obuhvaćene 2474 osobe. Iza novih poslovnih priča koje na samom startu dobile vrijednu podršku stoje mladi, žene, razvojačeni branitelji… ali i svi oni koji su odlučili realizirati svoje biznis ideje, shvaćajući značaj inovativnosti u vremenima koja traže osobitu snalažljivost u pogledu ojačavanja konkurentnosti.

Analiza u kontekstu duljine nezaposlenosti pokazuje koliki je značaj programa sufcinanciranja samozapošljavanja i kako isti pozitivno utječu na osnaživanje tržišta rada u BiH; naime, čak 49 posto osoba su prije pokretanja biznisa putem potpore Federalnog zavoda, bile nezaposlene preko 12 mjeseci, a u prosjeku 42 mjeseca. Promatrajući dobnu strukturu osoba zaposlenih kroz navedene mjere, mladih je 28%, a isto toliko je i osoba dobi od 30 do 40 godina, dok je starijih od 40 godina 44%. I u ovoj godini se očekuju dobri rezultati budući da Zavod nastavlja s realizacijom mjera aktivne politike zapošljavanja, a uslijedit će i novi javni pozivi putem kojih će se poticati pokretanje malih biznisa.

U protekloj godini, kada se zbroje svi programi, rezultirali su zapošljavanjem čak 12.000 nezaposlenih osoba. Ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar u razgovoru za Večernji list nedavno je naglasila kako se programi u ovoj godini, koji su se pokazali uspješnima, neće značajno mijenjati. Nedavno je Upravni odbor Zavoda donio odluke o usvajanju osam programa zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke za 2024.

Usvojeni su: Program sufinanciranja zapošljavanja, Program sufinanciranja samozapošljavanja Start up, Program sufinanciranja Start up – Druga prilika, Program sufinanciranja zajedničkih projekata s drugim pravnim subjektima, Program sufinanciranja zapošljavanja – Služba u suradnji s poslodavcima, Program “Obuka i rad kod poznatog poslodavca”, Program “Obuka za tržište rada”, te Program sufinanciranja samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede.

U pogledu financijskih sredstava, u ovoj godini planirano je 85 milijuna KM za programe zapošljavanja i samozapošljavanja. U procesu planiranja i realizacije od velike su koristi i istraživanja tržišta rada, kao i raspoloženja i očekivanja samih poslodavaca.

OGLASI

Loading