Select Page

Košarkaški prvaci Hrvatske s posuškim štihom

Košarkaški prvaci Hrvatske s posuškim štihom

PUSUŠANI Ivan Ramljak i Ana-Marija Begić seniorski su košarkaški prvaci Hrvatske, Andrea Marić i Markus Lončar juniorski, a Marija Dumančić mlađekadetska prvakinja Hrvatske

Ovaj tekst može se shvatiti i kao svojevrsna bačena novinarska istraživačka rukavica svim drugim općinama s oko 20.000 žitelja, koliko otprilike ima Posušje. I u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. A, možda, i šire. Naime, ovo je košarkaška priča o muškim i ženskim košarkaškim ekipama u Hrvatskoj u svim uzrasnim kategorijama – lađekadetskoj, kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj koje su ove godine osvojile naslove prvaka države. Zanimljivo je da ne postoji, osim kadetske, niti jedna ženska ekipa koja se okitila naslovom prvakinja Hrvatske u sezoni 2013./2014., a da u svojim redovima kao istaknutu košarkašicu nema košarkašicu iz Posušja. To je i svojevrsni fenomen i bilo bi lijepo pronaći još neko mjesto veličine Posušja koje u bilo kojem drugom kolektivnom sportu ima to što u košarci ima Posušje.

Klupski uspjesi

Krenimo redom. Košarkaške prvakinje Hrvatske u seniorskom uzrastu su košarkašice Medveščaka, koje su oduzele naslov prvakinja favoriziranom Novom Zagrebu, a u toj ekipi jednu od najznačajnijih uloga ima Ana-Marija Begić. Odigrala je izvrsnu sezonu, bila nositeljica igre Medveščaka, a postala je i seniorska reprezentativka te time svoj sportski životopis kompletirala činjenicom da je bila prvakinja Hrvatske u svim uzrasnim kategorijama – mlađekadetskoj, kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj. Isto tako i reprezentativka, i to s kadetskim naslovom viceprvakinja Europe iz Grčke 2010. godine.

Košarkaške prvakinje Hrvatske u juniorskom uzrastu su djevojke iz ekipe Trešnjevka 2009 za koju uspješno igra Posušanka Andrea Marić. Ova mlada djevojka, rođena 1997. godine i 193 cm visoka, pravi je hrvatski košarkaški dragulj i uz naporan rad, koji je očekuje, može puno dati hrvatskoj ženskoj košarci. Njezino vrijeme tek dolazi.

Kadetske prvakinje Hrvatske su cure iz ŽKK Vodice iz Vodica i jedino u ovoj uzrasnoj kategoriji Posušje nema svoju predstavnicu. U svim drugim ima. Mlađekadetske prvakinje Hrvatske su ekipa Croatije 2006 u kojoj na poziciji playa igra Marija Dumančić, čiji su roditelji Posušani.

U muškoj košarci Posušje također ima svoga prvaka – Ivana Ramljaka, mladića u ekipi Cedevite, koja se pobjedom nad Cibonom 3:0 u završnici okitila naslovom prvaka Hrvatske. Bilo je to prvi naslov prvaka u povijesti Cedevite, što je ostvarila i ženska ekipa Medveščaka, također po prvi put u 69 godina postojanja ovog zagrebačkog ženskog košarkaškog kluba. Dres Cedevite uspješno je u pohodu na prvu titulu znojem znojio i na pobjednički tron se popeo Ivan Ramljak, Cedevitina sedmica, koja je imala i te kako važnu ulogu u koncepciji trenera Cedevite Jasmina Repeše na putu do osvajanja naslova prvaka Hrvatske. Ne treba zaboraviti da je i Karlo Lebo igrač Cedevite, a koji je prošle sezone bio na posudbi u prvoligašu Zaboku.

Juniori Cedevite također su prvaci Hrvatske. U toj ekipi značajnu rolu igra jedan od najvećih košarkaških potencijala, svojedobno član Posušja, 213 cm visoki centar Markus Lončar. Prisjetimo se da je angažman ovog mladića rezultat u Posušju sklopljenog ugovora o suradnji između KK Cedevite i HKK Posušja. Član Cedevitine juniorske ekipe je i Frane Bešlić iz Posušja, koji je, nažalost, najveći dio sezone morao pauzirati zbog ozljede.

Reprezentativni uspjesi

To su klupski uspjesi Posušanki i Posušana, a ništa manje nisu značajni ni njihovi reprezentativni. Naprotiv, još su veći. Jasmin Repeša pozvao je braću Ramljak, Ivana (Cedevita) i Marka (Zadar) na širi popis košarkaša za Svjetsko prvenstvo koje se krajem kolovoza i početkom rujna ove godine igra u Španjolskoj.

U-20 reprezentacija, koju vodi trener sinjskog Alkara Damir Milačić, pozvao je na širi popis Jakova Mustapića i Karla Lebu za europsko prvenstvo koje se od 8. do 20. srpnja igra na Kreti u Grčkoj. U skupini su C s Turskom, Češkom i Italijom, a ovo je naraštaj hrvatskih mladića koji je uz Darija Šarića i Marija Hezonju osvajao europska zlata i kao kadeti i kao juniori. (U-16 i U-18).

posuski stih6 posuski stih5 posuski stih4 posuski stih3 posuski stih2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trener juniorske Hrvatske Ante Nazor pod svoj je stijeg pozvao Posušanina Markusa Lončara, a ta će reprezentacija u Turskoj od 24. srpnja do 3. kolovoza braniti boje Hrvatske u skupini B u kojoj su još Francuska, Litva i Engleska.

Ana-Marija Begić već je u lipnju uspješno odradila seniorski reprezentativni status. Branila je boje seniorske Hrvatske u kvalifikacijama za sudjelovanje na Europskom prvenstvu 2015. u Mađarskoj i Rumunjskoj. Protivnice su im bile Bugarke i Izraelke, a one su se uspješno, sa sve četiri pobjede, izravno plasirale na najveću smotru europske košarke dogodine te tako zadržale kontinuitet nastupa Hrvatske na velikim natjecanjima, što je vrlo važno.

Andrea Marić s juniorskom Hrvatskom tek treba odraditi Europsko prvenstvo koje se održava u portugalskom mjestu Matosinhosu od 17. do 27. srpnja. Hrvatska se nalazi u jakoj skupini C u društvu aktualnih europskih prvakinja Španjolki, potom s Poljskom i Nizozemskom. Protivnici u skupini su teški, što je pokazao i nedavno održani međunarodni turnir u Nantesu u Francuskoj, kada je ova Hrvatska, vođena trenerom Goranom Šućurovićem, uspjela pobijediti Nizozemsku, s kojom je Hrvatska u skupini, ali i izgubiti od Poljske s kojom je također u skupini. Nema dvojbe, Hrvatsku čeka težak posao, a time i Posušanku Andreu Marić, koja je iz Novog Zagreba ovog ljeta prešla u redove Trešnjevke 2009 s kojom je igrala i finale Kupa Hrvatske za žene “Ružica Meglaj Rimac” u kojem su poraženi od njezina bivšeg kluba Novog Zagreba. No, igrati i finale protiv favoriziranog Novog Zagreba uspjeh je u košarkaškoj nisci ove mlade Posušanke.

VLM

OGLASI

Loading