Select Page

Kraljević: Dug se smanjuje, a novih zaduženja nema četvrtu godinu zaredom

Kraljević: Dug se smanjuje, a novih zaduženja nema četvrtu godinu zaredom

Resorni ministar se nada da će do 31. prosinca 2019. godine Županija dobiti proračun za 2020. godinu kao što je slučaj bio i posljednje četiri godine kada ova županije nije morala biti na privremenom financiranju. 

Rebalans proračuna Županije Zapadnohercegovačke, koji iznosi 88.876.994 KM, usvojen je po hitnom postupku na 12. redovnoj sjednici Skupštine ŽZH održane u petak u Širokom Brijegu.

Proračun veći za skoro tri milijuna KM

”Proračun za 2019. godinu je rebalansom veći za 2.876.852 KM. Ovo se prije svega korigira s povećanjem plaća svih proračunskih korisnika u Županiji od 1. rujna od pet posto. Također, dodatnih 200.000 KM izdvojeno je za isplatu sudskih izvršenja. Isto tako dogodile su nam se neke lijepe stvari po pitanju projektnih sredstava pa kada ta projektna sredstva ‘sjednu’ na račun Županije, onda ih moramo kroz rebalans prikazati”, kazao je u izjavio novinarima Toni Kraljević, ministar financija i dopredsjednik Vlade ŽZH.

Resorni ministar se nada da će do 31. prosinca 2019. godine Županija dobiti proračun za 2020. godinu kao što je slučaj bio i posljednje četiri godine kada ova županije nije morala biti na privremenom financiranju.

Četvrtu godinu zaredom bez novih zaduženja

”Još jedna stvar koju ću uvijek rado naglasiti, 2019. godina završava, četvrta godina zaredom da se Županija nije zaduživala na domaćem ni bilo kojem drugom tržištu”, istaknuo je ministar Kraljević.

Aktualna Vlada iz godine u godinu smanjuje dug Županije Zapadnohercegovačke kojeg je naslijedila od prijašnjih vlada.

Dug se smanjuje

”Sve je se dugu teže s nama nositi”, kazao je kroz šalu ministar Kraljević dodajuć: ”Imamo još određenih naslijeđenih dugovanja, kako volim reći, akumulirani prekršaji iz nekih prošlih vremena, ali se itekako smanjuje i bitno je da se ne zadužuje iznova”, smatra ministar financija ŽZH.

Na novinarsko pitanje ‘Kakav proračun možemo očekivati? Socijalni, razvojni…’, ministar Kraljević kaže da uvijek izbjegava atribuiranje proračuna.

”On je itekako socijalan, a razvojan koliko može biti u kontekstu smanjenja dugovanja, dakle konsolidiranju financijskih sredstava iz prethodnih godina”, zaključio je Kraljević te dodao da se nada će biti još projekata i projektnih sredstava.

OGLASI

Loading