Select Page

KREĆE RUKOMETNI EURO: Hrvatska otvara protiv Crne Gore

KREĆE RUKOMETNI EURO: Hrvatska otvara protiv Crne Gore

Pred nama je početak Europskog rukometnog prvenstva koje ćete moći pratiti na programima RTL-a .

rvatska je u skupini s Bjelorusijom, Crnom Gorom i Srbijom, a igrat će se u Grazu. Prva utakmica na rasporedu je u četvrtak protiv Crne Gore od 20:30 sati.

Druga utakmica na rasporedu je u subotu, 11. siječnja, od 16 sati protiv Bjelorusije, a treća protiv Srbije u ponedjeljak od 20:30 sati.

Po svemu će ovo natjecanje biti posebno, drugačije od svih dosadašnjih i najzahtjevnije do sada. Prvenstvo Starog kontinenta prvi put će se igrati u tri države (Austrija, Norveška i Švedska) i prvo je u novom, proširenom formatu natjecanja, s 24 reprezentacije.

Prvi put da se Euro igra u formatu s 24 reprezentacije

Šest je skupina s po četiri reprezentacije i iz tih uvodnih grupa po dvije najbolje plasirat će se u drugi krug. U drugom krugu formirat će se dvije nove skupine s po šest reprezentacija, odakle će po dvije najbolje otići u polufinale i borbu za medalje, dok će trećeplasirani iz tih skupina igrati utakmicu za peto mjesto.

Hrvatska je smještena u skupinu A u Grazu, gdje će joj suparnici biti Crna Gora, Bjelorusija i Srbija, a prođe li dalje, natjecanje će nastaviti u novoformiranoj skupini I u Beču, gdje će se još naći i po dvije najbolje ekipe iz skupina B i C.

Pomlađena i neuvjerljiva Hrvatska uz malo sreće može do polufinala 

Premda je Hrvatska na turnir došla u pomlađenom sastavu, opterećena nizom ozljeda i otkaza pod čudnim okolnostima (Manuel Štrlek), reprezentacija Line Červara imala je dobar ždrijeb i uz malo sreće te uz pokoji dobar dan ima veliku šansu izboriti polufinale.

Hrvatska je do polufinala izbjegla Dansku, Francusku te domaćine Švedsku i Norvešku

Protivnici Hrvatske u uvodnoj skupini solidne su reprezentacije, ali miljama su daleko od europskog vrha i bacimo li pogled na ostale skupine, bez ikakve dvojbe možemo zaključiti da je Červarova ekipa dobila daleko najlakšu skupinu. Jako je važno u uvodnoj skupini odigrati na maksimalnom nivou i u nastavak natjecanja prenijeti sva četiri boda. Hrvatska se skupina križa sa skupinama B (Austrija, Češka, Makedonija i Ukrajina) i C (Njemačka, Španjolska, Latvija, Nizozemska). Uz dužno poštovanje reprezentacijama iz skupine B, objektivno niti jedna od njih nema kvalitetu ozbiljno se uključiti u borbu za polufinale, što znači da je za očekivati da će se Hrvatska, Njemačka i Španjolska, kako je slikovito objasnio Vedran Zrnić u svom tekstu za Index, ”poklati” za jedno od prva dva mjesta za polufinale.  

Viza za Olimpijske igre

Voljom ždrijeba najveći favoriti turnira smješteni su u drugi dio kostura pa će se tako aktualni svjetski prvak Danska, dvostruki uzastopni svjetski doprvak Norveška, uvijek moćna Francuska te uskrsla Švedska između sebe boriti za jedno od prva dva mjesta koja vode u borbu za medalje. Koliko će Dancima i Francuzima biti teško govori i činjenica da su Norvežani i Šveđani domaćini natjecanja. Kad pogledamo taj dio ždrijeba, dojma smo da je Hrvatska imala puno sreće i da bi bila šteta to ne iskoristiti jer su Španjolska i Njemačka pobjedive reprezentacije.

Osim što se igra u novom i proširenom formatu, ovaj turnir bit će poseban i zbog činjenice da je izlučno natjecanje za Olimpijske igre u Tokiju. Iz Europe osigurano mjesto ima samo prvak svijeta Danska, a njoj će se priključiti reprezentacija koja u Stockholmu 26. siječnja uzme zlato ili u finalu izgubi od Hansena i društva.

Čeka nas najluđa i najnapornija rukometna godina ikad 

Zašto je to važno? Zato što nas u sljedećih 365 dana očekuje totalno rukometno ludilo i nikad natrpaniji program, a takav suludi ritam moći će fizički i mentalno pratiti samo one najspremnije i širinom kadra najkvalitetnije reprezentacije. Sad nas čeka Euro s 24 reprezentacije, zatim dolaze kvalifikacije za SP, pa kvalifikacije za Tokio, pa Igre, a u siječnju 2021. u Egiptu će se održati prvi SP na kojem će umjesto dosadašnje 24 igrati 32 reprezentacije. Budući prvak Europe (ili srebrni, budu li Danci prvi) preskače kvalifikacije za Tokio kvalifikacije za SP u Egiptu te tako sebi osigurava mirnu godinu lišenu kvalifikacijskih stresova. Uz prvaka Europe, još tri najbolje reprezentacije s ovog turnira imaju direktnu vizu za SP u Egiptu. Budu li Danci među četiri, a samo čudo ih može izbaciti iz tog društva, utakmica za peto mjesto može biti izuzetno bitna.

Kad sve to uzmemo u obzir, jasno je koliko će Francuzi te domaćini Šveđani i Norvežani biti opasni na ovom Euru jer još ništa nemaju osigurano, a takve reprezentacije ništa ne prepuštaju slučaju. 

Što može Hrvatska u takvom društvu, teško je reći. Ono što je pokazala u posljednje dvije pripremne utakmice ne ulijeva optimizam. Momčad je prepuna debitanata i na turnir ide samo s jednim desnim vanjskim (Luka Stepančić), a ni on nije sasvim spreman. Na krilima više nemamo Ćupića i Štrleka, bekovi su nam daleko od europskog vrha, obrana je protiv BiH i Katara izgledala poput ementalera, a top klasu imamo samo na poziciji srednjeg. Međutim, ne mogu u isto vrijeme na parketu biti i Duvnjak i Cindrić i Karačić. Odnosno, mogu, ali to znači da će netko od njih biti premješten na poziciju koja mu nije prirodna, što jasno znači da će na njoj teško moći dati svoj maksimum. Ipak, tko zna, prije 16 godina Červar je u Portugal odveo reprezentaciju s puno manje vjere i optimizma, a zna se kako je ta priča završila.

hrsport.net/index.hr

OGLASI

Loading