Select Page

Krenuo četvrti krug obuke za CNC programera/operatera u Tehnološkom parku Posušje

Krenuo četvrti krug obuke za CNC programera/operatera u Tehnološkom parku Posušje

Jučer je u Tehnološkom parku u Posušju započela obuka za CNC programera/operatera koju već četvrti put organizira, temeljem prethodnog Javnog poziva, Fondacija Tehnološki park Posušje.

Program obuke, za koji je interes pokazalo 11 polaznika, trajat će 150 sati, a nastava će se idućih nekoliko mjeseci organizirati u posljepodnevnim satima. Kako je rekao voditelj Tehnološkog parka Stipe Bešlić, prijavljeni kandidati su uglavnom osobe koje tijekom dana imaju radne i druge obveze te je zbog toga i termin održavanja obuke prilagođen. Posebno je istaknuo kako među polaznicima ima visok udio visokokvalificiranih osoba tehničke struke koji će kroz ovaj program nadograđivati svoje znanje. A on je podijeljen na tri dijela, programiranje, moderilarnje i rad na stroju. -Softverski alati koji se koriste u obuci su Solid Works i Solid Cam, a sva tri dijela obuke traju po 50 sati – kazao je Bešlić. Predavači koji će s polaznicima izvoditi program obuke su Marko Jukić, Milan Jukić i Josip Bagarić, zaduženi za obuku na softveru te Matej Milićević i Marko Ćavar koji drže obuke na stroju. Bešlić je dodao i kako svi oni imaju iskustvo i certifikate potrebne za provođenje ovog programa. Treba reći i kako Općina Posušje u suradnji s Razvojnom agencijom Herag subvencionira trećinu iznosa obuke polaznika.

Do sada je preko 50  polaznika iz cijele Hercegovine prošlo obuku i dobilo svjedodžbe o osposobljavanju za CNC programera/operatera, koje su priznate od strane Ministarstva obrazovanja, znanosti kulture i športa ŽZH.

Novu grupu, na početku rada, pozdravio je i načelnik općine Posušje Ante Begić. Istaknuo je zadovoljstvo sudjelovanjem općine u kreiranju ovog programa koji svakako ima perspektivu na tržištu rada, a o njegovoj atraktivnosti govori i konstantan interes kandidata prilikom raspisivanja natječaja za obuku. Također je zahvalio polaznicima što su prepoznali kvalitetu obuke i samog programa te povjerenje dali iskusnom timu predavača iz Posušja. Govoreći o Tehnološkom parku najavio je njegov daljnji razvoj, odnosno širenje, što će omogućiti uvođenje novih sadržaja kojima će se i kroz edukaciju i kroz projekt startupova i nadalje poticati razvoj lokalnog gospodarstva.

Fondacija Tehnološki park Posušje opremljena je s CNC strojevima kroz projekt Compete Plamet. Projekt je financirala Europska unija kroz program Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore 2014.-2020. Program su provodili JU Razvojna agencija ZHŽ-a, Općina Posušje i Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

Uz polaznike koji se obučavaju putem Javnih poziva, u sklopu praktične nastave na CNC strojevima vrši se obuka i za učenike Srednje strukovne škole Posušje.

OGLASI

Loading