Select Page

U sklopu “Posuškog lita” održana večer ikavice

U sklopu “Posuškog lita” održana večer ikavice

Sinoć, 30. srpnja 2019. na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju s početkom u 19:30 sati održana je peta po redu Večer ikavice.

U povodu ovog malog jubileja tiskan je zbornik radova na ikavici u kojem su sadržani svi dosadašnji radovi uključujući i one koji su pristigli na ovogodišnji natječaj.

Knjiga nosi naslov Reka san ti, a pod ovim sloganom se i dosadašnjih godina provodio ovaj program. Izdavač knjige je HKD Napredak, a posebna je po prekrasnim ilustracijama koje su izradili Martina Tomić i Srećko Slišković.

Od 2015. godine do danas broj prijavljenih radova na objavljeni natječaj svake se godine povećavao, tako je na ovogodišnji pristiglo najviše njih što s dosadašnjim radovima čini brojku od 39 tekstova, što pjesama što kraćih proznih uradaka posuških autora napisanih na izvornoj ikavici.

„Svi objavljeni literarni radovi su, na neki način, književno i umjetnički vrijedni, no o tome će književna kritika reći svoje ocjene. Ali, najveća vrijednost je što oni čuvaju našu ikavicu kojoj, navalom različitih izričaja prezasićenih s tuđicama, posebno anglizmima, prijeti polagano nestajanje.

Ovi uradci ovdje objavljeni nakon mnogih provjera mogu biti vrlo korisni i djelatnicima u našim školama, učiteljima, nastavnicima i profesorima, i to u nastavi hrvatskoga jezika i književnosti“, kazala je Radica Leko.
Zbornik će biti dostupan u knjižarama i našoj gradskoj knjižnici.

Za razliku od dosadašnjih godina kada su na večeri imali prilike čuti sve nagrađene radove ili njihov dio, sinoć je predstavljanje bilo zamišljeno kao jedan mozaik program u kojem su osim knjige predstavljeni i izloženi radovi nastali tijekom likovne kolonije pod nazivom Posuški kamen u organizaciji Likovne kolonije Brijeg, čiji je voditelj Srećko Slišković.

Na natječaju su ove godine sudjelovali:
▪️Sanja Đerek
▪️Josip Polić
▪️Josipa Milas
▪️Ivan Polić
▪️Željka Galić
▪️Marina Alerić Bebić
▪️Marko Pašalić
▪️Božena Pandža
▪️Miljenka Koštro
▪️Pero Crnogorac

Općina Posušje

OGLASI

Loading