Select Page

KRIMINALCI OPTUŽUJU: Shema ‘Leutar’ napravljena da optuži Hrvate i skrene istragu

KRIMINALCI OPTUŽUJU: Shema ‘Leutar’ napravljena da optuži Hrvate i skrene istragu

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH, nedavno je gostujući u emisiji “Centralni dnevnik” Senada Hadžifejzovića FACE TV-a vrlo otvoreno i izravno govorio o politički montiranim optužnicama i nedopustivom utjecaju politike na pravosuđe u BiH.

Evo vam ekskluzivna informacija koju sam dobio ovih dana, tiče se pokojnog zamjenika ministra unutarnjih poslova FBiH Joze Leutara. Zatvorenik iz zeničkog zatvora piše institucijama BiH i pravi shemu tko je odgovoran za ubojstvo Leutara. U pitanju je netko tko je odgovoran za najgora kaznena djela, mislim da je osuđen na više od 20 godina… Dakle, on piše tijelima koja to relevantno sagledavaju i između ostalog spomene moje ime. Ja sam se na to nasmijao, međutim, kad razgovaram s ozbiljnim ljudima, oni kažu “nije to baš za smijeh, tu treba reagirati”. Tako se nešto prema meni radilo i prije petnaest godina. – Moje pitanje nije to što je taj čovjek nešto napisao. Moje pitanje je tko ga je natjerao da to napiše? A to je netko iz institucija ove države, iz sadašnje vlasti… E, to ćemo morati otkriti. Morat ćemo kazati javnosti tko to radi. Jer tko tako nešto, takve stvari, pakira predsjedniku države, zamislite što je spreman uraditi običnom malom čovjeku. To su ozbiljne stvari. Netko tko je to napakirao, morat će odgovarati, kazao je Čović.

Pismo zatvorenika

Večernji list objavljuje shemu koju je zatvorenik Mensur Hožić iz KPZ-a Zenica poslao SIPA-i i Tužiteljstvo. U svom pismu navodi kako je bio u vezi s kriminalcima i da zna cijelu hobotnicu oko ubojstva Joze Leutara. Tužiteljstvo i SIPA su dobili ovo pismo, a s njim su upoznate i druge institucije. Ovaj osuđenik navodi i kako surađuje s policijskim i istražnim organima i kako je svjedok u slučaju Leutar. Shema koja je nacrtana dovodi Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH u vezu s najtežim kriminalcima poput Nasera Keljmendija i Ramiza Delalića. Navodi se i iznos koji je navodno po tvrdnjama ovog osuđenika dobio Dragan Čović od Nasera Keljmendija, a riječ je od 750.000 eura. Kao nalodgodavca atentata označava Ivicu Primorca jer je po njegovim navodima ušao u trag švercu oružja kojeg su radili Naser Keljmendi, Ramiz Delalić, Zoran andabak, Ivan Andabak, Vinko Primorac i niz drugi imena.

leutar

Opisuje i radnje za koju su pojedinci bili zaduženi. Zanimljivo je kako se ispod svakog Hrvata na ovoj shemi napominje da je bio HVO ili HDZ. Iz svega navedenog se potavlja pitanje zašto je osuđenik Hodžić napisao pismo, te tko ga je na to natjerao. Motiv slanja sheme je očit iz pisama koje je osuđenenik Hodžić priložio uz shemu, a to je premještaj iz zeničkog zatvora. Tko je nalodgodavac ovakve montirane optužbe istražuje se, ali je očito da netko želi istragu skrenuti u drugi smjer. Ako je svjedok u slučaju Leutar onda nije bilo potrebe da shemu šalje SIPA-i i Tužiteljstvu s kojima surađuje. Slično je bilo i s Merimom Galijatović koji je javnosti u BiH postao poznat kao ključni svjedok u procesu protiv šest optuženih za ubojstvo Joze Leutara 1999. godine. Sud je zaključio kako je njegov iskaz ocijenjen kao nepouzdan i kontradiktoran.

Montirane optužnice

Montirane optužnice u BiH nisu novost, služe kao pritisak na određene osobe, ovisno od situacije, prigode i trenutka. Hrvatski kadrovi bili su meta dugi niz godina. Atentat na Jozu Leutara nije istražen, niti su otkrivene ubojice ni nakon 16 godina. Otvoreno je i zatvoreno niz istraga, bez rezultata. Opruživani su Hrvati i za ovaj slučaj, kao i u ovoj shemi koju je poslao osuđenik za teška kaznena djela. Baš kao i slučaj Čaušević u kojem se u svakom novom islazu pokušava optužiti Čovića, njemu bliske suradnike, obitelj. Tužiteljstvo BiH je s Kemalom Čauševićem koji je optužen za najveću poslijeratnu pljačku u BiH dogovara kako bi otkrio imena umješanih u kriminal. Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje, kojeg zajedno sa još 53 lica sumnjiče da je budžetu BiH nanio štetu veću od dvije milijarde konvertibilnih maraka, u svom iskazu optužio je neke od vodećih bh. političara za nezakonitosti preko UIO. Mjenjali su se i iskazi kako smo i ovavili. Čaušević je izašao na slobodu u zamjenu za optužbe. Ali ne optužuje stvarne sudionike, nego njih štiti u dogovoru s tužiteljima, a optužuje Čovića i druge političare kako bi ih se diskreditiralo. Čaušević za kriminala nije još ni osuđen, a optužuje člana Predsjedništva BiH bez ikakvih dokaza i to se javno objavljuje. Sprega politike i pravosuđa u BiH je očita iz iz ove sheme koju je poslao osuđenik, ali nije isključeno gledajući prijašnje montirane procese da i sama postane dokaz.

vecernji.ba

OGLASI

Loading