Select Page

KULTURNA BAŠTINA: U Hercegovini guslarska melodija ne izumire

KULTURNA BAŠTINA: U Hercegovini guslarska melodija ne izumire

U cijelom hercegovačkom i susjednom dalmatinskom kraju stara guslarska tradicija ne izumire. Brojni su stariji guslari ali i mladi koji su pokazali izvorno znanje i umijeće na tom starom narodnom instrumentu.

I ovih zimskih dana, pa i ljeti, guslarska se melodija čuje na sve strane. Još je povelik broj veterana guslara, pa i Blago Kovač (na slici) ali i vrlo veliki broj mladih (Ante Tolo) koji vole taj instrument i stare događaje u Hercegovini – posebice Grudama, Širokom, Ljubuškom i Posušju. To je pokazano i potvrđeno na brojnim smotrama i večerima te i u Osoju na Grginu-guvnu.

Tom je prigodom fra Miro Grubišić (dugo u Kanadi) istaknuo kako su mladi otvorili velika vrata kroz folklor u Hercegovini. Svaka župa u Kanadi ima folklornu sekciju, ali nedostaje guslara. Treba bolje povezati Hercegovinu i iseljenu Domovinu, istaknuo je fra Miro te je na oduševljenje svih i sam vješto zaguslio. Ne samo tada nego i na drugim narodnim veselicama, posebice u sklopu Posuškog lita, na večerima se ima što vidjeti i čuti milozvuk i stoga poveseliti pa i zapjevati kao u starim vremenima i na susretima raseljenih s domaćim na kamenu hercegovačkom Ti su susreti prepune vedrine i topline u srcu i duši iz dalekih svjetskih krajeva i Hercegovine koji će se nastaviti i u sklopu ovogodišnjeg Posuškog lita i već tradicionalni susreta domaćih i raseljenih.

Posušje.net/pc

OGLASI

Loading