Select Page

KUPNJA AUTOMOBILA: Zbog odluke u Njemačkoj, u BiH još nema pojeftinjenja

KUPNJA AUTOMOBILA: Zbog odluke u Njemačkoj, u BiH još nema pojeftinjenja

Drastičniji pad cijena dizelskih automobila koji je najavljen za ovu godinu zbog zabrane ove vrste automobila u Njemačkoj neće se još dogoditi. I to upravo zbog Njemačke koja je proteklog tjedna odgodila presudu o zabrani dizelskih automobila, koja je trebala krenuti iz Stuttgarta, piše Večernji list BiH.

Naime, još prošlog ljeta objavljeno je da će od 1. siječnja 2018. biti zabranjen promet automobilima s dizelskim motorima u Stuttgartu, a što će slijediti i ostali njemački gradovi, no zbog pritužbi upućenih, između ostalih, i Angeli Merkel da je njezina vlada povezana s automobilskom industrijom, od toga još neće biti ništa. To se nije dogodilo ni 1. siječnja, a ni ovog mjeseca kada se raspravljalo o toj odluci. Upravo je vlada kancelarke Merkel lobirala protiv zabrana u strahu da bi one mogle razljutiti milijune vozača i poremetiti gradski promet. Prema najnovijim informacijama, o zabrani dizelskih automobila ponovno će se odlučivati u lipnju, za gradove Stuttgart i Düsseldorf, u kojima udruga Njemačka pomoć okolišu (DUH) želi postići zabranu.

Poremećen plan pojeftinjenja

Da se dogodila primjena, ona bi, pak, donijela osmijeh na lice vozačima u siromašnijim državama u kojima se i ne pomišlja još na zabranu dizelskih automobila zbog onečišćenja, među kojima je i BiH. Budući da se uzimalo zdravo za gotovo, to je donijelo probleme i nekim domaćim uvoznicima automobila. – Još krajem prošle godine spustili smo cijene dizelskih automobila jer se ova odluka predstavljala kao konačna, a onda su se pojavile priče o odgodi. S obzirom na to da je nama najavljivano da će u Njemačkoj pasti cijene automobila, htjeli smo izići ususret kupcima, a onda se dogodilo ovo, što je neočekivano. Pretpostavljamo da je napravljen pritisak i na politiku da ne dođe do potpune zabrane jer bi time bili pogođeni milijuni vozača – govori nam jedan od većih uvoznika. Ipak, za automobilsku industriju ova godina bi, ako se po jutru dan poznaje, trebala biti jako dobra. Radio Sarajevo je objavio podatke da su samo u siječnju u BiH prodana 653 nova putnička automobila, što je za 90 vozila više nego u istom razdoblju prošle godine. Ovogodišnji siječanj je najbolji na bh. tržištu novih automobila još od 2009., kada je prodano 780 vozila.

Odugovlačenje s odlukom

Oni, pak, kojima ne trebaju novi automobili, nego žele rabljene, morat će čekati lipanj ove godine i novu odluku za dizelaše u Stuttgartu. Stručnjaci tvrde da je samo pitanje vremena kada će doći do zabrane i da njemačka politika neće još dugo moći utjecati na ovo. A kada to krene u praktički glavnoj državi autoindustrije doći će do vala zabrana. Vlasti u Parizu, Madridu i Ateni najavljuju kako će zabraniti dizelaše u središtima gradova do 2025., dok Kopenhagen to planira već iduće godine…

vecernji.ba

OGLASI

Loading