Select Page

LASIĆ: Federalizacija BiH je europski model i nije protudržavan, u Sarajevu su očito oboljele unitarističke glave…

LASIĆ: Federalizacija BiH je europski model i nije protudržavan, u Sarajevu su očito oboljele unitarističke glave…

Sveučilišni profesor Mile Lasić osudio je pokušaj denunciranja inicijative koja je istaknuta na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru oko federalizacije zemlje od dijela političkog Sarajeva i dijela nevladinih satelitskih organizacija dodajući, međutim, da se unutar HNS-a, nažalost, prije vrlo malo držalo do vlastitih deklaracija i političkih stavova koji su bili izraz dnevno-političkih stajališta.

Sarajevski “ublehaši”

U osvrtu na zasjedanje HNS-a na vlastitoj stranici milelasic.com te na posjet predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović BiH objavljenom na autograf.hr profesor Lasić je poručio kako su “oboljele unitarističke glave u političkom Sarajevu” na pogrdan način predstavile sadržaj deklaracije HNS-a u Mostaru koja je “u totalnom suglasju s Rezolucijom EP-a od 6. veljače 2014. u kojoj su osuđeni i centralizam i separatizam te potencirano načelo federalizacije i nebiranja političkih predstavnika drugima”.

“Uostalom, zahtjev za federalizacijom svoje zemlje ne može nigdje u svijetu biti protudržavan, izuzev u BiH, valjda i zbog toga što BiH i nije drugo do ‘failure state’, daytonski poluprotektorat s jako ograničenim suverenitetom”, smatra profesor Lasić, piše Večernji list. Pri tome je sarajevsku političku strukturu okarakterizirao najvećim “ublehašima” koji se “tobože bore protiv etnoteritorijalizacija dok žive u potpuno etnoteritorijaliziranom ambijentu”.

“Posve je apsurdno što moram kao jedan od rijetkih neovisnih intelektualaca u Mostaru i BiH govoriti u obranu HNS-a BiH. Toliko sam ih puta kritizirao i opet ću. No, ja i ne ustajem u obranu HNS-a, nego protiv svih ‘ubleha’, pa ću otvoreno kazati kako su u moru ublehaša najtužniji bili tzv. dežurni poželjni glasovi iz reda Hrvata, ti oprobani ‘povjerenici za Čečeniju’, koji više i ne mogu sakriti da su sluge bošnjačkih unitarističkih ambicija”, navodi profesor dodajući da mu ne smeta što se “političko hrvatstvo” u BiH koristi kao prigoda za denuncirati Hrvate kao nepatriote ili neprijatelje BiH.

Saziv HNS-a nije uptan

Lasić smatra da mostarski saziv HNS-a nije upitan po sarajevskim mjerilima sa zahtjevom za “simetričnom federacijom” ili za “Daytonom 2″, nego zbog svega što se s HNS-om radilo u prošlosti i što se unutar HNS-a do vlastitih zahtijeva i ne drži mnogo. Bez radikalnih promjena Lasić ne vidi mogućnost napretka.

“Utoliko BiH nije spremna ni za rješavanje hrvatskog ni drugih nacionalnih pitanja, ni svog državnog položaja, posebice ne uvažavanjem svih identiteta i institucionalne jednakopravnosti, transnacionalnih pulsacija i socijalizacija i uz profunkcioniranje pravne države kao pretpostavke približavanja Europskoj uniji”, smatra profesor europskih integracija.

U zasebnom osvrtu o posjetu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, profesor Lasić najprije očekuje da Hrvate u BiH ne stavlja na svoju agendu kao dijasporu te da bolje upozna složenu bit zemlje.

milelasic.com

OGLASI

Loading