Select Page

Posušani slijede smjernice Europske unije glede energetske učinkovitosti

Posušani slijede smjernice Europske unije glede energetske učinkovitosti

Dostupnost energije, po prihvatljivim cijenama, ključan je preduvjet ostvarenja ekonomskog i socijalnog razvoja svakog društva. Činjenica je da proizvodnja energije, kao i njena upotreba, znatno utječu na zagađenje okoliša, kao i stanje globalnog zagrijavanja i klimatske promjene. Naći ravnotežu između sigurne opskrbe energijom, po povoljnim cijenama, uz istovremeno smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, morao bi biti zadatak svake uređene države.

Na tragu smjernica i direktiva Europske unije o energetskoj učinkovitosti, Federalno ministarstvo za zaštitu okoliša je raspisalo sredinom 2013. godine Stalni javni poziv za formiranje baze podataka javnih objekata i javne rasvjete u cilju identifikacije potencijalnih projekata za uštedu energije. Ovo je prilika i za našu općinu da kandidiranjem objekata u svom vlasništvu dobije energetski učinkovite objekte, smanji troškove za utrošak energije, a ujedno i osigura posao za građevinske tvrtke s područja općine Posušje.

Nažalost, u FBiH, još uvijek, niti jedna razina vlasti ne potiče energetsku učinkovitost na privatnim zgradama. Međutim, ima pozitivnih primjera samoorganiziranja stanara i ulaganja u obnovu fasade koja će rezultirati uštedom energije i smanjenjem troškova za grijanje i hlađenje u stanovima tih zgrada i do 50 posto. Takav jedan primjer je i zgrada na Meljakuši u Posušju. Devet stanara se organiziralo, prikupilo novce i angažiralo posušku tvrtku, člana Udruge gospodarstvenika, ZOLO d.o.o., da uradi novu energetski učinkovitu stiropor fasadu na njihovoj zgradi. Zgrada je izgrađena prije 26 godina s klasičnom cementnom fasadom i energetski lošim otvorima pa su gubitci energije bili veliki. Otvori su promijenjeni nedavno, tako da će nakon završetka termo fasade, stanari živjeti u energetski učinkovitoj zgradi.

Tvrtka ZOLO je osnovana 1995. godine, tako što je njen vlasnik, Zoran Lončar, nastavio poslove obiteljskog obrta Ćipa, koji je poslovao od 1974. godine. Osnovna djelatnost tvrtke su završni radovi u graditeljstvu s posebnim naglaskom na izradu energetski učinkovitih fasada i žbuke te sanacija starijih objekata. ZOLO je prepoznat na tržištu po kvaliteti obavljenih poslova, profesionalnom i odgovornom odnosu s korisnicima svojih usluga na prostoru BiH, kao i na prostoru susjedne Hrvatske, tako da uspješno posluje bez obzira na krizu koja vlada u graditeljstvu.

sb/ugp

OGLASI

Loading