Select Page

Legendarna akcija ‘Bljesak’: ‘Jedva smo čekali naredbu Franje Tuđmana’

Legendarna akcija ‘Bljesak’: ‘Jedva smo čekali naredbu Franje Tuđmana’

1. svibnja 1995. godine – početak vojno-redarstvene akcije Bljesak kojom je napadom Hrvatske vojske i specijalne policije na južni i središnji dio zapadno-slavonskog okupiranog teritorija iz smjera Novske i Nove Gradiške nakon gotovo četverogodišnje okupacije oslobođena zapadna Slavonija.

Cilj akcije bio je oslobađanje Okučana, središta neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadno-slavonskom području.

U akciji koja je trajala od 1. do 3. svibnja 1995. na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade. U potpori su bile pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopnim topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom (HRZ) i postrojbama specijalne policije.

bljesak

Prvi put u Domovinskom ratu korišteni su i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca su u manje od trideset dva sata oslobodile 500 četvornih kilometara teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

42 poginula, 162 ranjenih

U akciji oslobađanja zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

maxresdefault

Operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja” koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Republika Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.
Zbog vojnog poraza u akciji “Bljesak”, srpski pobunjenici su 2. svibnja 1995. godine napali središte Zagreba raketnim sustavom “Orkan” s kasetnim punjenjem s tzv. “zvončićima”, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a njih najmanje 176 ranjeno.

To je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao i njihov tadašnji vođa Milan Martić, a zbog zapovijedi da se napadne Zagreb Međunarodni sud u Haagu pravomoćno ga je za ratni zločin osudio na 35 godina zatvora.

‘Jedva smo čekali zapovijed’

U bljesku je sudjelovao i Adam Tomičić, pukovnik Hrvatske vojske u mirovini. ‘To je bila operacija koju smo jedva čekali. Mi smo izvodili trenažu za to i samo smo čekali zapovjed za početak operacije da stigne od vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana’, kaže nam Tomičić, inače pripadnik 121. pukovnije.
Najviše mu se, kaže, u pamćenje urezao ulazak u same Okučane. ‘Kad smo prošli kroz sva ona naša spaljena i porušena sela ušli smo u Okučane u kojima ništa nije bilo ni spaljeno ni porušeno. Ni mi ništa nismo rušili, nikoga tko je ostao nismo maltretirali, nikome nismo sudili. Tad sam si rekao – ‘Evo je, ušla je Hrvatska vojska, jaka i ponosna’. Ušli smo u Okučane i po naredbi izašli i nastavili na obronke Psunja gdje su još bili srpski pobunjenici’, prepričava nam pukovnik Tomičić.

Prepun ponosa pukovnik će, kao i svake godine prije državnog protokola u Okučanima sa svojim suborcima položiti vijenac u Novoj Gradiški na spomen obilježju poginulima iz tog kraja koje naziva i najljepšim spomenikom u Hrvatskoj te u Domu hrvatskih branitelja u Okučanima.

”Tada smo doživjeli nešto što nikada više nećemo doživjeti. Bili smo preponosni’, rekao nam je Tomičić.

dnevnik.hr

OGLASI

Loading