Select Page

Sezona skijanja u BiH: Sve spremno, samo se čeka snijeg

Sezona skijanja u BiH: Sve spremno, samo se čeka snijeg

Na planinama u Bosni i Hercegovini se još uvijek ne može vidjeti uobičajena atmosfera euforičnih skijaša, šetača i sankaša. Snijega još uvijek nema, no pripreme su već uvelike u tijeku. Sa skijališta su portalu Bljesak.info potvrdili kako su spremni za goste, ali da im je pogleda uperen u nebo. Čeka se snijeg.

Jahorina

”Očekujemo da će nam snijeg pasti što prije i da će nam sezona biti uspješna. Prošla je bila loša. Najgora od kada se Jahorina bavi skijanjem. Mi smo u potpunosti spremni, a uvodimo i neke novitete. Ako temperature budu niže odmah ćemo krenuti s osnježivanjem staza. Stigla su nam i tri pokretna topa, imamo priključke na pet-šest lokacija”, rekao je u razgovoru za Bljesak.info Dragan Sokolović rukovoditelj marketinga i prodaje u Olimpijskom centru.

Istaknuo je kako je Olimpijski centar ‘Jahorina’ završio kampanju zamjene ski-pasova vlasnicima od prošle godine i da je trenutno u tijeku pretprodaja ski-pasa u predsezoni po puno jeftinijim i povoljnijim cijenama. Precizirao je također, da je odvojen vikend od radnog dana, jer vikendom ima puno više turista, stoga su radnim danom, dnevne cijene karata jeftinije i iznose 33 KM, a vikendom 37KM.

jahorina-skijanje1

”Umjesto 700 KM, koliko košta sezonski ski-pas, njegova cijena će do 1. prosinca koštati 450 KM za odrasle, a za djecu 270 KM. Ove godine imamo i novi proizvod, a to je sezonski ski-pas za radne dane, od ponedjeljka do petka, koji će imati prihvatljivu cijenu, za odrasle je to 250, a za djecu 170 KM“, precizirao je Sokolović.

Otvorena je nova staza s vrha Poljica, kako kaže, gdje se trenutno osiguravaju uvjeti za noćno skijanje. Jahorina trenutno ima 20km staza.

”Službeno otvaranje sezone očekuje se d 11. do 14. prosinca, a 12. i 13. skijanje će biti besplatno”, dodao je.

Igman i Bjelašnica

Situacija u Ski-centru Igman i Bjelašnica ne ovisi od snijega već od novca, a sudeći prema najavama poduzeća ZOI ’84, prognoza nije optimistična.

U ranijim izjavama za medije Ski-centar Igman i Bjelašnica Adnan Šerak je rekao da je pitanje zimske sezone komplicirano zbog financijske situacije, uposlenici su još uvijek u generalnom štrajku, a iščekuje se novac za obećani kredit. Danas je u ZOI ’84 održan sastanak vezano za isplatu kredita, čija je isplata trebala biti prošli tjedan, no to se nije dogodilo.

jbjelasnica-skijanje1

Radnici su od 23. lipnja u generalnom štrajku, kasni im 13 plaća, a pristali su na isplatu devet i po plaća poslije čije isplate bi prekinuli generalni štrajk.

Predsjednik Sindikata ZOI ’84 Alija Hodžić kaže da su radnici već trebali biti na planinama i pripremati sezonu, ali da se to neće desiti dok novac ne bude na računima.

No, kada i ukoliko novac ‘legne na račun’ sezona na Bjelašnici bi ukoliko vremenski uvjeti dozvole, mogla uspjeti.

”Nemamo vremensku odrednicu ali stvar je sljedeća, što kasnije bude došao novac to ćemo imati manje vremena i biti će nam teži uvjeti, ali vjerujemo da će to biti završeno. Ljudi su spremni raditi. Sve je spremno ali s druge strane, sve čeka. Čeka se i prekid štrajka koji je uvjetovan dolaskom novca i isplatom plaća”, rekao je ranije za medije Šerak.

Vlašić

Na Vlašiću, se također pripreme privode kraju, instalirani su snježni topovi, te se samo čekaju minusi da se staze mogu osniježiti.

”Prošla sezona je bila loša, no ove godine se nadamo snijegu. Što prije padne prije će i skijanje početi”, rekao je za Bljesak.info Goran Šarić direktor Ski centra Vlašić.

skijanje-vlasic-skijasi

Cijene su iste kao i prošle godine, kazao je Šarić dodajući da cijena dnevne karte je 28KM, sezonska iznosi 460, a zajedno s noćnim skijanjem ona iznosi 560KM.

”Službeni početak sezone biti će 19. i 20. prosinca, kada će biti organizirana i fešta. S obzirom da ciljamo na masovni rekreacijski turizam, biti će organizirane i zanimljive manifestacije, a tri puta tjedno imamo noćno skijanje”, rekao nam je Šarić.

Kupres

”Kupres je spreman, završne pripreme se privode kraju, samo čekamo snijeg”, rekao je u razgovoru za Bljesak.info Zvonko Bagarić direktor ski-centra Kupres.
Po njegovim riječima prošla sezona je kao i svugdje u BiH, bila katastrofalna, no unatoč tome maksimalno su pripremljeni za ovu sezonu.

skijanje-kupres2

”Često me pitaju pratim li vremenske prognoze. Ne pratim, sve više od tri dana meteorolozi su promašili, mi smo se u potpunosti spremili kao da će biti snijega, i nadamo mu se. Imamo topove za osnježavanje, pa ako i ne bude prirodnog snijega, snaći ćemo se”, kazao je Bagarić, dodajući da su pojedine usluge poboljšanje a cijene ski propusnica ostale su iste kao i prošle godine.

”Cijena skijaške karte iznosi 30 KM za odrasle , a za djecu je cijena 23 KM”, precizirao je Bagarić, dodajući kako bi sezona trebala službeno početi u drugoj polovini 12 mjeseca, no skijanje počinje čim padne snijeg.

Blidinje

Hercegovačko skijalište na Blidinju posljednjih godina se vraća starim stazama slave, a nadaju se kako će ova sezona biti iznimno uspješna ukoliko to vrijeme dozvoli.

”Rijetko kada bude zima kao što je bila prošla, zato ove godine očekujemo da će biti puno bolje. Sve su pripreme privedene kraju, skijališta su spremna, ugostiteljski objekti su poboljšali svoju ponudu, oprema je spremna, samo čekamo snijeg”, rekao je u razgovoru za Bljesak.info Ivica Rezo iz Blidinje Ski&nature parka.

blidinje 4

 

Službeno otvaranje sezone ukoliko bude snijega trebalo bi biti oko 15. prosinca, cijena dnevne karte za odrasle osobe je 25 KM, poludnevna 20KM, a za djecu 20 KM, dodao je Rezo.

Kako kaže, na Blidinju se često održavaju različite zanimjive manifestacije, s čime će i nastaviti dolaskom sezone.

bljesak.info

OGLASI

Loading