Select Page

LEKO: Hrvatska očekuje, nakon izbora u BiH, ulazak u vlast legitimnih predstavnika tri naroda

LEKO: Hrvatska očekuje, nakon izbora u BiH, ulazak u vlast legitimnih predstavnika tri naroda

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH, Božo Ljubić razgovarali su s predsjednikom Hrvatskog sabora, Josipom Lekom, koji je danas boravio u Posavskoj županiji, gdje je obišao područja pogođena poplavama. prenosi Hrvatski Medijski Servis.

„Informirali smo i o aktualnim temama i nadam se da će se naša suradnja nastaviti. Na poseban način smo se zahvalili predsjedniku Sabora Josipu Leki što je izabrao upravo ovo područje za mjesto radne posjete, jer je osobito stradalo u poplavama. Republika Hrvatska je od samom početka poplava u BiH pokazala na najbolji način što znači imati zemlju prijatelja u susjedstvu, jer da toga nije bilo sigurno bi imali puno više žrtava i na ovome prostoru. Stoga još jednom javna zahvala Republici Hrvatskoj i na poseban način predsjedniku Sabora Leki što čini da naši odnosi budu dobrosusjedski i da lagano BiH pozicioniramo kao strateškog partnera za Hrvatsku, kazao je dr. Čović.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH, Božo Ljubić, kako prenosi HMS, osvrnuo se na predstojeće izbore u BiH i iznio svoja očekivanja.

Hrvati žrtve izbornog inženjeringa

“Posebno je važno da Hrvati, koji su bili žrtve raznih izbornih inženjeringa u prošlosti, budu legitimno predstavljeni u tijelima vlasti u BiH. U Hrvatskoj postoji jedan konsenzus vlasti i oporbe kada je u pitanju odnos prema hrvatskom pitanju u BiH i svi se zalažu za legitimno predstavljanje naroda i građana, a BiH samo na taj način može biti funkcionalna i samoodrživa država. Kao predstavnik HNS-a ovu posjetu smatram kao izraz podrške Hrvatske unutarhrvatskom zajedništvu na temeljnim nacionalnim pitanjima. Nadam se da će ova posjeta pomoći poboljšanju odnosa BiH i Republike Hrvatske, kao i unutarhrvatske suradnje dvije države“, izjavio je dr. Ljubić.

Predsjednik Hrvatskoga Sabora, Josip Leko izrazio je zadovoljstvo posjetom Posavini i susretom s predsjednikom HDZ-a i HNS-a BiH, dr. Draganom Čovićem i predsjednikom Glavnog vijeća HNS-a BiH, Božom Ljubićem.

Očekivanja Hrvatske

„Došao sam u susjednu, prijateljsku i partnersku zemlju BiH. Razgovarali smo o mnogim temama, kako državnim tako i lokalnim. Istaknuta je trajna, prijateljska i partnerska veza dvije države. Hrvatska i BiH imaju iste interese kada je u pitanju putovanje BiH u EU i NATO, a Hrvatska podupire taj put.

Razgovarali smo i o drugim vidovima suradnje kroz koridor Vc. U razgovorima su isticani trajni problemi vezani za Posavinu, posebno kada je riječ o poplavama koje su drastično pogodile ovaj dio BiH, koja bez pomoći teško može sama nastaviti put razvoja. Prigoda je da na budućoj donatorskoj konferenciji upoznamo prijatelje iz EU o visini tragedije koja je pogodila ovaj kraj i načinima pomoći.

Zahvaljujem dr. Čoviću i dr. Ljubiću koji su mi iskazali čast dolaskom. Izbori su uskoro u BiH, a to je unutarnje pitanje BiH i mi sa stajališta Hrvatske možemo samo reći da očekujemo da legitimni predstavnici svakog konstitutivnog naroda uđu u predstavnička tijela i zakonodavne i izvršne vlasti. Time se jača pozicija BiH i podižu demokratski standardi što je u interesu sva tri naroda. Neka izbori proteknu u miru i pošteno, i politički i demokratski.
Podravka, Vindija i TDR zainteresirani za ulaganja

Suradnja dviju država nije završena. Nastavljamo je kroz gospodarsku suradnju, a tim su povodom ovdje bila tri predstavnika eminentnih tvrtki: Podravke, Vindije i TDR-a koji su najavili ozbiljne pregovore u poslovnoj suradnji na području BiH, pa i Posavine. Ovaj je posjet sa stajališta Sabora plodonosan , potvrdio je prijateljske odnose dvije zemlje i nadam se da ćemo tako nastaviti“ , kazao predsjednik Hrvatskoga Sabora Josip Leko.

Premijer Županije Posavske, Marijan Oršolić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada Županije Posavske bila domaćin visokim gostima iz Hrvatske te dodao: “Važno je osigurati što bolju i čvršću suradnju gospodarstvenika iz naše županije i gospodarstvenika iz Hrvatske s obzirom da je BiH jedan od većih gospodarskih partnera Hrvatskoj. U ime Vlade i tri općine pozivam sve ugledne tvrtke iz Hrvatske na ulaganje u tri posavske općine. Spremni smo biti dobar partner svima iz Republike Hrvatske koji će doći spremni na ulaganja“, poručio je Oršolić.

/HMS/

OGLASI

Loading