Select Page

U Posušju predstavljen “Državni udar…” autora Vladimira Šeksa

U Posušju predstavljen  “Državni udar…” autora Vladimira Šeksa

Knjiga “Državni udar – kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika u BiH” (prvi i drugi dio), autora Vladimira Šeksa, predstavljena u Posušju.

Organizator promocije bili su Matica hrvatska – ogranak Posušje i Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini, a o knjizi su, pored autora, govorili dr. fra Robert Jolić, dr. sc. Ivica Lučić te Hrvoje Mandić.

Fra Robert Jolič je rekao kako ovdje nije riječ o nekoj vrsti autobiografije, već o zbirci dokumenata. Knjiga je oslobođena od svih subjektivnih premisa. U knjizi Šeksa nema nigdje, osim na koricama. Prepustio je dokumente da govore, dok je on negdje u pozadini. Tada nije uživao veliko Tuđmanovo povjerenje.

Iz dokumenata se može iščitati kako su Manolić i Mesić zloupotrijebili Tuđmanovo povjerenje i pokušali državni udar koji im nije uspio. Ali nakon njegove smrti Mesić u dva navrata dolazi na funkciju predsjednika. Ti komunisti i njihovi potomci i danas zagađuju hrvatsku političku scenu.

Hrvoje Mandić je naglasio kako Tuđman nije zapovjedao upravljačkim strukturama Republike Herceg-Bosne. Kad je riječ o muslimansko-hrvatakom sukobu muslimani su radili sve samo kako se potpisani mirovni planovi ne ispoštuju. Tuđman je više puta isticao kako BiH jedino može opstati kao konfederacija, nikada je nije htio djeliti.

Povjesničar Ivo Lučić je dodao kako se iz transkripata vidi, ako se ne izvlači iz konteksta, kako je Tuđman stalno potencirao mir, nije bio podjelu za BiH. Ali mediji koji su bili u funkciji politike pisali su i objavljivali laži kako bi očuvali kakvu takvu Jugoslaviju.

– Tuđman je često prikazivan kao diktator, ali kada pročitate ovo vidjeti će te kako on razgovara sa svima, sa savjetnicima, protivnicima, neprijateljima, oporbom i drugima, naglašava Lučić.

Autor knjige je na kraju rekao kako se od samog početka nastoji pisati i iskrivljavati povijest na način kako na Hrvatsku nije izvršena agresija nego da se vodio građanski rat.

Dodao je kako te teze žive dalje i taj se otrov ubrizgava u ljude pa i kroz haške presude.

– Knjige su utemeljenje na vjerodstojnim dokumentima i uperene su upravo prema takvima koji nastoje iskriviti istinu.

Na kraju je rekao kako se trenutno vodi borba s međunarodnom zajednicom, koju je pokrenula hrvatska diplomacija, da se revidira izborni sustav u BiH te da se Daytonski sporazum primjenjuje u njegovu pravom duhu.

Posušje.net

OGLASI

Loading