Select Page

Lideri Zapadnog Balkana nastavljaju razgovore u Parizu 1. lipnja

Lideri Zapadnog Balkana nastavljaju razgovore u Parizu 1. lipnja

Nakon dugih pet sati završeni su razgovori u Berlinu čiji su glavni sudionici bili lideri Zapadnog Balkana, a pod pokroviteljstvom Njemačke, Francuske i Europske unije. Nakon Berlina najavljeni su novi sastanci u Parizu 1. lipnja ove godine, piše Klix.ba.

Sastanak koji je počeo u ponedjeljak u 17:30 sati završen je u 23 sata, a i tikjekom pauze su razmjenjivana mišljenja te obavljene konzultacije s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, predstavnicima EU Federicom Mogherini i Jean-Claude Junckerom.

Svoje stavove iznijeli su i premijer Hrvatske Andrej Plenković i Slovenije Marjan Šarec.

Radna večera produžena je, prema pisanju prištinskih medija, znatno preko predviđenog vremena, jer je francuski predsjednik Emmanuel Macron, kako navodi Koha, inzistirao na napretku na Zapadnom Balkanu ka EU.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj se navodno našao pod snažnim pritiskom da ukine carine na robu iz Srbije i BiH, kao preduvjetom za nastavak dijaloga.

S obzirom da je glavna tema berlinskih razgovora bio odnos Beograda i Prištine, Vučić je nakon sastanka kazao da je bilo teško u odnosu za stolom gdje je devet dužnosika bilo za neovisno Kosovo, a samo jedan protiv.

On je naveo da su on i premijerka Srbije Ana Brnabić razumjeli “ono što se inače krilo ispod žita”.

“Iznenadila nas je oštrina kojom su govorili Albanci s Kosova, posebno o Republici Srpskoj, o čemu je govorio i Zvizdić”, rekao je Vučić i otkrio da se nastavak razgovora o dijalogu može očekivati u Parizu početkom lipnja.

OGLASI

Loading