Select Page

Likovna kolonija u Mostaru okupila 24 umjetnika iz BiH i regije

Likovna kolonija u Mostaru okupila 24 umjetnika iz BiH i regije
Dvadeset četiri umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore sudjeluje na sedmoj Sveučilišnoj likovnoj koloniji, koja je otvorena u utorak u kampusu u Rodoču kod Mostara, u organizaciji Sveučilišta u Mostaru.

Likovna kolonija, osnovana 2014. godine u spomen na profesora emeritusa, akademika Krešimira Ledića, redovito se održavala jednom godišnje u svibnju u sklopu manifestacije Dani Matice hrvatske, međutim ove godine zbog situacije s koronavirusom održava se u listopadu i to pod nazivom Sveučilišna likovna kolonija.

Ovo je sedma kolonija koja nastavlja tradiciju likovne kolonije Krešimir Ledić, a Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (FPMOZ) Sveučilišta u Mostaru je osnovao spomenutu koloniju i šest godina ju je uspješno vodio. Kolonija se profilirala u vrlo dinamičan umjetnički organizam koji okuplja umjetnike iz nekoliko država regije, do pedeset umjetnika zna biti na koloniji. Ove godine s obzirom na okolnosti umjesto u svibnju odlučili smo da se održi u listopadu, uz modificirani naziv – Sveučilišna likovna kolonija, kazao je voditelj kolonije Marin Ivanović.

Istaknuo je kako će na ovogodišnjoj koloniji sudjelovati dvadeset četiri umjetnika, te dodao kako je cilj organizatora podignuti ljestvicu kvalitetnih likovnih dosega.

Namjera organizatora od samog početka je da se podigne ljestvica kvalitete likovnih dosega u stvaralaštvu na likovnim kolonijama. Kao što znanost poznaje medij simpozija, konferencija, kolokvija ili slično, tako i likovnost odnosno umjetničko stvaralaštvo poznaje kolonije koje po malo nalikuju umjetničkim simpozijima, naglasio je Ivanović.

Dodao je kako im je želja da unutar pet dana kolonije imaju izlaganja umjetnika, predavanja, predstavljanje knjiga i slično.

Rektor mostarskog Sveučilišta Zoran Tomić, koji je i otvorio večerašnji događaj, kazao je kako se ništa u životu ne podrazumijeva, te kako je i ovaj današnji susret trebao netko napraviti.

Ništa se u životu ne podrazumijeva, ni ovaj današnju susret se nije podrazumijevao, ovo je netko trebao napraviti, a da bi se danas ovo dogodilo trebalo je započeti prije sedam godina. Tu viziju, taj pogled je imao dekan FPMOZ-a Mario Vasilj, rekao je rektor Tomić.

On je istaknuo kako žele biti lideri u promicanju vrijednosti umjetnosti u društvu te dodao kako se nada da će likovna kolonija doseći veću razinu.

Rektor Tomić je iskazao dobrodošlicu svim sudionicima i poželio uspjeh u radu kolonije, koja će završiti radnom izložbom u subotu, 10. listopada u 13 sati.

Uz ostale, na ovogodišnjoj likovnoj koloniji sudjelovat će Stipe Nobilo, Jasmin Kukavica, Miroslav Šetka, Robert Kralj, Marta Baće.

(Fena)

OGLASI

Loading