Select Page

Ljubušak i Posušanin među inovatorima koji su predstavljali BiH u Nurnbergu

Ljubušak i Posušanin među inovatorima koji su predstavljali BiH u Nurnbergu

Inovatori iz BiH zabilježili su značajan uspjeh na međunarodnoj izložbi inovacija koja je završena sinoć u Nurnbergu, a BiH je prepoznata kao država u kojoj se stvaraju korisne tehničko-tehnološke inovacije primjenjive u cijelom svijetu.

Za problem zbog kojeg se zemaljska kugla zagađuje kemijskim otpadom rješenje je, u značajnom dijelu, pronašao doktor kemijskih znanosti iz Tuzle Zehrudin Osmanović. Njegovom tehnologijom pretvaranja tog otpada u cement očistila bi se nepregledna „bijela mora“ od otrovnih ostataka, koji nastaju proizvodnjom soli i sode.

Za inovaciju također značajnog ekološkog značaja, metoda sprečavanja erupcije fosilnih goriva Sašenko Sadiković iz Ljubuškog dobio je srebrenu medalju.

‘’O vrijednosti tog izuma uvjerljivo govori ljetos objavljeni podatak da će “Britsh Petrol”, nakon 15 godina tužakanja, morati platiti više od 30 milijardi dolara za štete nastale erupcijom nafte u Meksičkom zaljevu 2010.’’, navodi se.

Tu medalju zaslužio je i njegov susjed iz Posušja Ivan Milićević, koji je pčelarima ponudio “Trajnu osnovu za saće” kojom se, uz brojne druge prednosti ekološkog karaktera, pčelarima olakšava rad, a pčelama omogućava brža izrada saća.

Dvojac mladih inovatora iz Bihaća Enver Bakija i Hasan Grošić autori inovacije “Upravljanje kompjuterom ocima” dobili su brončanu medalju. Tu medalju dobili su i Josip Gujić iz Kaknja za uređaj koji omogućava čišćenje dimnjaka u zgradama s manjim brojem katova, te Trebinjac Borko Babalj za hermetičku pepeljaru.

‘’Da je BiH prepoznata kao država koja daje primjeran doprinos razvoju svjetskog inovatorskog pokreta vidi se i iz činjenice da je na vanrednoj sjednice Generalne skupštine Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA) Husein Hujić imenovan za generalnog direktora IFIA, drugog čovjeka federacije koja okuplja 105 zemalja. Dužnost direktora obavljao je od 2010.’’, naglašava se.

U radu Generalne skupštine sudjelovao je i Mladen Karić, u funkciji člana Izvršnog odbora IFIA. Karić je sudjelovao i u radu Izvršnog odbora Europskog udruženja inovatora (AEI), čiji je potpredsjednik.

‘’Blistavu nisku uspješnog predstavljanja bh. inovatorstva u Nirnbergu uljepšale su još dvije perle. Udruženje inovatora u osnivanju s Malte poklonilo je Asocijaciji inovatora BiH lijepo dizajniran pehar, u ime buduće suradnje jer želi djelovati po uzoru na AIBiH. Udruženje inovatora Maroka dodijelilo je pehar Huseinu Hujiću, za njegov doprinos razvoju svjetskog inovatorskog pokreta’’, priopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

FENA

OGLASI

Loading