Select Page

LOKALNI IZBORI: Dodjela certifikata izabranim dužnosnicima

LOKALNI IZBORI: Dodjela certifikata izabranim dužnosnicima

Središnje izborno povjerenstvo BiH sutra, 8. studenoga, uručit će u Sarajevu certifikate dužnosnicima izabranim na lokalnim izborima 2. listopada. Na lokalnim izborima, održanim u 130 općina i 10 gradova u BiH, te Brčko Distriktu, izabrana su 3093 nositelja mandata, od kojih je muškarac 2251 ili 81,50 posto, podaci su Središnjeg izbornog povjerenstva.

Izabrano je i 130 načelnika općina, te gradonačelnici 10 gradova u BiH. Među izabranim načelnicima je i šest žena – Mileva Komlenović (SNSD) u Kalinoviku, Mila Petković (SNSD) u Novom Goraždu, Milka Ivankvoić (Zavičajni socijaldemokrati-Mile Marčeta) u Istočnom Drvaru, Divna Aničić (SNSD) u Mrkonjić Gradu, Snežana Ružičić (SNSD) u Jezeru i Amra Babić (neovisna kandidatkinja) u Visokom. Središnje izborno povjerenstvo BiH potvrdilo je 1. studenoga, u zakonskom roku, rezultate lokalnih izbora u BiH, osim za Stolac, u kojem su izbori prekinuti 2. listopada nakon nasilnog prekida izbornog procesa. Izbori ni ove godine nisu raspisani za Mostar, budući da je Ustavni sud BiH još 2010. proglasio neustavnim odredbe Izbornog zakona BiH koje se tiču izbora u ovom gradu. Od prestanka važenja tih odredi, 18. siječnja 2012. godine, do danas nije postignut dogovor koji bi omogućio izmjene zakona i održavanje izbora u Mostaru. Što se tiče ovogodišnjih lokalnih izbora u BiH, ostalo je još da se izborni proces završi u Stocu. Očekuje se kako će odluka o održavanju izbora u ovoj općini biti donesena nakon što Središnje izborno povjerenstvo BiH završi istragu oko nasilnog prekida izbora od bošnjačkih kandidata.

Osim SIP-a BiH, ovim slučajem se bave i pravosudna tijela, a očekuje se kako će uskoro početi suđenja svima onima koji su odlučili nasilno prekinuti izborni proces u Stocu. Inače, ovogodišnja predizborna kampanja ocijenjena je kao jedna od najprljavijih u suvremenoj BiH, a osim Stoca zabilježeno je i još nekoliko manjih fizičkih sukoba na biračkim mjestima.

vecernji.ba

OGLASI

Loading