Select Page

Lovačka večer LD Radovanj Posušje

Lovačka večer LD Radovanj Posušje

Tradicionalna Lovačka večer Lovačkog društva Radovanj Posušje na kojoj se okupilo oko 500 lovaca i uzvanika održana je ovoga vikenda u Posušju. Lovcima iz Posušja pridružili su se i prijatelji lovci iz lovačkih društava iz susjednih općina naše Zapadnohercegovačke županije, ali i šireg područja Federacije i Republike Srpske. No, posebno treba istaknuti brojnost lovaca koji su na ovo druženje stigli iz Rame, njih 40-tak među kojima je bila i jedna lovkinja.

Uvodnim govorom prisutnima se u ime domaćina obratio predsjednik Društva Zoran Bakula. Načelnik Posušja Branko Bago, predsjednik Planinarskog saveza Herceg Bosne, i sam je postao član Društva s položenim lovačkim ispitom. U svom obraćanju pozvao je lovce da im se pridruže sutradan u usponu na Radovanj kako bi proslavili Međunarodni dan planina koji se od 2003. obilježava 11. prosinca, kojim se želi skrenuti pozornost na važnost očuvanja i zaštitu planina. Mirko Čolak, tajnik Kinološkog saveza Herceg Bosne također je iskoristio prigodu kako bi skrenuo pozornost na uspjehe koji bilježe domaći uzgajivači pasa okupljeni u kinološke udruge ne samo na natjecanjima, već i u organizacijskom pogledu. Na zajedništvo i solidarnost pozvao je sve prisutne Branko Leko, potpredsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosne.

Brojnost u lovačkim društvima sve više raste. Lovački savez Herceg Bosne broji oko 10 000 lovaca, od čega jednu trećinu Saveza čine lovci s područja ZHŽ-a. On je ukazao na potrebu pružanja podrške lovcima na području Središnje Bosne koji su zahvaljujući zalaganju lovaca i samog Lovačkog saveza HB s predsjednikom Slavkom Marinom na čelu, konačno dobili dozvolu da otvore lovišta i za lovce iz drugih krajeva. Svojim dolaskom u ova lovišta pozvao je lovce da šire zajedništvo i dalje rade na unaprijeđenju lovstva i na ovim područjima. Tijekom večeri podijeljena su i odličja zaslužnim lovcima, od kojih tri posthumno, te diplome za doprinos lovstvu i očuvanja okoliša i priznanja za položene lovačke ispite. Među uzvanicima bio je i posuški župnik fra Mladen Vukšić koji je izmolio molitvu za sve pokojne te predmolio molitvu prije jela i podijelio blagoslov.

Večer je održana u ugodnom ambijentu SS Viktorija koji se pobrinuo za ukusno jelo, a na meniju je bio i neizostvni, izuzetno ukusan gulaš od divljači i pura. Glavni pokrovitelj večerio bilo je Central osiguranje. Za dobru zabavu pobrinuli su se Mokarski tamburaši, a iznenađenje večeri bio je humorist Ismet Horo. Čulo se i gange i šijavice pa i gusala u izvedbi Zvonimira Grubišića, člana HKUD-a Fra Petar Bakula, koji je zajedno s nekolicinom svojih kolegica u narodnoj nošnji bio zadužen za prodavanje tombole. Brojni su se sponzori odazvali organizatoru i pripomogli da večer i u smislu nagrađivanja kroz tombolu bude uistinu jako bogata. Podijeljeno je preko 100 nagrada među kojima je bilo čak devet pušaka i terenac Lada Niva.

radioposusje.ba
Foto: Ivan Rajič

OGLASI

Loading