Select Page

Branitelji moraju podnijeti zahtjeve za vraćanje mirovina na stari iznos

Branitelji moraju podnijeti zahtjeve za vraćanje mirovina na stari iznos

Iz službe za branitelje općine Posušje javljaju i obavještavaju korisnike mirovina ostvarene po članku 3 Zakona o prijevremenom, povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata, a kojima je ista umanjena 2013. godine, ako žele vraćanje na iznos prije umanjenja da su dužni podnijeti zahtjev za to u općinsku ispostavu mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Kako bi im se mirovine vratile na iznose iz 2013. godine, branitelji trebaju ovih dana popuniti odgovarajuće obrasce, odnosno zahtjeve koje mogu dobiti u Zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje – ispostava Posušje, kod braniteljskih udruga te u službi za branitelje općine Posušje.

Zahtjev se predaje u Zavod MIO – ispostava Posušje. Uz obrazac zahtjeva potrebno je ponijeti (dostaviti): osobnu iskaznicu, kopiju čeka mirovine i potvrdu o prebivalištu.

Za one koji ne ispune obrazac smatrat će se kako nisu zainteresirani za vraćanje na stari iznos mirovine.

Iz Zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje naše županije su kazali da se zahtjevi već mogu podnositi.

Ispravljanje nepravde

Podsjetimo, mirovine su ovim kategorijama branitelja umanjene 2013. godine za vrijeme platformaške vlasti. Novi zakon kojim se ispravlja nepravda stupio je na snagu 23. studenog ove godine, a prema informacijama koje smo dobili u Zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje naše županije, vraćanje mirovina na stari iznos ići će postupno tijekom tri povećanja kroz tri godine. Prvo povećanje očekuje se već od nove godine, iduće od 1. siječnja 2019. godine i posljednje povećane koje će konačno vratiti mirovine na stari iznos očekuje se 1. Siječnja 2020 godine.

Oko 11 600 vojnih umirovljenika, koji su oštećeni primjenom Helezova Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata, ponovno će primati mirovine u visini koja je bila do 2013. godine. Stranke HNS-a BiH su na početku mandata najavile kako je jedan od prioriteta rušenje nelegalne Helezove revizije koja je tisućama hrvatskih branitelja i stradalnika nanijela ogromnu štetu.

posusje.net

OGLASI

Loading