Select Page

Majka Milana Bandića poručuje iz Hercegovine: Šta su ga se dušmani svezali, Gospa ji sapela!

Majka Milana Bandića poručuje iz Hercegovine: Šta su ga se dušmani svezali, Gospa ji sapela!

Brojne novinarske ekipe sjatile se od ranog jutra pred kućom Milana Bandića u Poganoj Vlaki u kojoj živi njegova majka Blagica. Pred kućom smo zatekli Milanovu sestru Tonku i njezinu kćer Zoricu dok je helikopter kružio iznad sela.

– Ne znam koji ste vi po redu, ali vam mogu kazati što i drugim novinarima, ne želimo ništa govorit o našem Milanu – dočeka nas na kapiji Tonka.

Bolesna mater

Mater je bolesna, dosta joj i njezine muke, sidi u kući i plače. Očekivali smo takav doček, kolege su nas već upozorili, pa je naš snimatelj Brane poveo svoga prijatelja Marija, Bandićeva rodijaka, koji je jamčio da ćemo pošteno napisati ono što čujemo. Pa smo ušli u dnevni boravak gdje su na kauču sjedile Bandićeva majka Blagica i njezina susjeda Milica, a za stolom rođak Vladimir Tomić.

U početku je Blagica samo plakala, ali se ubrzo pribrala pa je, brišući suze, počela majčinsku žalopojku.

– Šta su ga se dušmani svezali, Gospa ji sapela! Ko kad oće. Nu, moj Milan sve da za Rvacku i Zagreb, a oni s njim u zatvor.

– Nije u zatvor, nego u pritvor, majko – ispravlja je kćerka Tonka – naš će Milan izać još jači, vidit ćeš majko. Nemoj kukat, nije mrtva glava! Nek se nađe čovik koji je za Zagreb više uradio od Milana!

Strpalo ga di mu nije misto

– Eto, strpalo ga tamo di mu nije misto. I jutros gledam onog Brnadića i njegove koji se smiju. Čemu se veselite, Gospa vam pamet prosvitlila?! Pa oni Kregar, svaka mu se dlaka naslađuje. A moj je Milan bio jači od njega, narod kaza na izborim. Moj Milan je taki dobar čovik da će svakom pomoć, on staru babu jami za ruku pa je vodi priko ceste. I opet ne valja. Pa mu kažu da se pravi. Ajde se ti pravi čitavi život i radi ono šta on radi. Taki je bio odkad je prooda. Eto, znaju to svi, neka ti kažu Vlade i Milica – govori majka.

– Bio je tu kod nas prije misec dana u svatovim Vladina unuka – kaže Milica – pa kad je ugleda mene i mog čovika, a on vam je Dalmatinac, počeo nas ljubit i grlit. Jedan novinar me potlje pita jesam li ja Milanova mater. A meni drago. Da je svakakav, ali se nikad nije pravio velik i važan.

– Znam ga kad je dite bio – veli Vladimir – nije on odskaka u školi, ali je odskaka po radu i redu. I poštenju. Rano ustaja, kasno liga i uvik radio. Još je rano osta bez ćaće. Pa bi on doša iz Zagreba, sve pokosi, uredi, okopa… Vidiš li ovi doli vinograd isprid kuće. To mora sve bit podrizano, okopano… Nađi vaki vinograd u Bekiji i dalje?

Pametan čovik u malom mistu

– Jašta, moj Vlade – nastavlja Blagica – ja držala kravu i nešto ovčica, a on dolazio kosit i namirit sino. Ja bi volila da je osta kod nas, ali je njega vuklo dalje, on je zna da je za njega veliko misto i da u njemu more puno uradit. Šćeta bi bilo da je naki pametan čovik osta u malom mistu. Ali se naša na takom mistu da ga linčine i lopovi bodu i sliva i s desna. A on u sridini. Znam ja da on more svašta podnit, ali mu je najteže kad se nas siti. Zna on da sam ja stara i bolesna i da ću se sikirat. I sikiram se, dabogda njegovim dušmanim Bog platio kako su zaslužili. Nu, on meni doša u posjetu u bolnicu, a ono piše da je doša državnim autom. Zato ja ne volim govorit novinarim. Ja kažem jedno, oni napišu drugo. Još mi se rugaju, dabogda ji snašlo što i mene.

– Troje mojih su školovani, pa jedno kopa rupe, drugo nosi kištre, treće čisti. I sritna sam da rade – dodaje Tonka.

Nosio je Tita na lijevom, a Gospu na desnom reveru

Bandićevo uhićenje glavna je tema svih razgovora i u Grudama. Većina sugovornika drži da je tu i politika uvukla svoje prste. Ali se svi slažu da je Bandić osebujan čovjek i političar. Kao talentirani samouk mudro je koristio politčke vjetrove, pa se kao Hercegovac rano upisao u Partiju, jer je vidio da su hercegovački komunisti na dobroj cijeni.

Padom komunizma nije se, poput ostalih, prebacio u HDZ vidjevši da je daleko manja konkurencija u SDP-u. Samo je bacio partijsku knjižicu i krenuo u crkvu. Tako je amnestirao SDP kao antireligijsku stranku i time privukao brojne glasače vjernike. A onda je kao jaka osobnost bez političkog pedigrea bio izbačen iz SDP-a, pa krenuo u samostalnu karijeru.

Noseći Titov amblem na lijevom i Gospinu sliku na desnom reveru na karikaturalan je način kazao hrvatskoj javnosti izlišnost ideoloških prepucavanja. Ali je na izborima pobjeđivao svojim radom i spoznajom da glas siromaška u Kozari Boku vrijedi koliko i Josipovićev, Karamarkov ili Milanovićev.

Slobodna Dalmacija

OGLASI

Loading