Select Page

MALVERZACIJE: Sud BiH i SIP odbili prijavu Hrvatice i sina iz Kiseljaka za glasanje, promašili i srodstvo

MALVERZACIJE: Sud BiH i SIP odbili prijavu Hrvatice i sina iz Kiseljaka za glasanje, promašili i srodstvo

Ivanka Kapetanović sa sinom Davidom, podrijetlom iz Kiseljaka, a koji određeni broj godina imaju prebivalište u Beču, podnijela je navrijeme prijavu za glasanje poštom za predstojeće lokalne izbore, no našla se među pravom vojskom onih kojima je Središnje izborno povjerenstvo odbilo zahtjev za takav način glasanja. Prvu informaciju o odluci Suda BiH s javnošću je Ivanka podijelila preko Facebook stranice, piše Večernji list BiH

– Imam prebivalište, kuću, osobnu… Rodila sam se u Kiseljaku. Zašto nemam pravo glasati? Zna li netko objasniti? Ništa nisu gledali. Napisali su “supruga”, a nisam supruga nego majka. I lažete. Poslala sam osobnu, a ne putovnicu Republike Hrvatske”, napisala je Ivanka na svojem FB nalogu na kojemu se nalazi i njezina fotografija urešena zastavom Austrije kao znak solidarnosti zbog nedavnog terorističkog napada u metropoli.

Objavila je i rješenje Suda BiH koji je također odbio njihov prigovor. Tekst odluke koja im je stigla na kućnu adresu u Austriji bio je na ćirilici, koju njezin sin ne razumije. No, nije to jedini problem koji je naveden u ovoj, počesto nepismenoj činjenično, a napose lektorski, odluci Suda.

“Odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH odbijen je upis i izvod iz središnjeg biračkog popisa za glasanje izvan BiH za lokalne izbore 2020. godine za ukupno 27.960 birača po prijavama podnesenim do 1. rujna 2020. zbog neispunjavanja uvjeta iz odredbi članka 3.15, stavka 1, 2 i 3 Izbornog zakona, među kojima se nalazi i žalitelj.

Protiv ove odluke podnositelj žalbe je pravodobno uložio žalbu ističući da se ne nalazi na popisu birača za glasanje izvan BiH, kao i njegova supruga Ivanka Kapetanović, iako su putem e-maila dostavili potpunu prijavu, valjan identifikacijski dokument i potvrdu o državljanstvu“, navodi se u rješenju Suda BiH nakon čega se objašnjava kako je navodni problem nastao jer su David i Ivanka umjesto bosanskohercegovačkih dokumenata poslali preslike hrvatske putovnice, a što je suprotno odredbama Izbornog zakona.

“Nije dostavljen valjan identifikacijski dokument izdan u BiH, nego su dostavljene putovnice RH”, naveli su iz Suda BiH i dodali da u žalbenome roku nisu otklonjeni ovi nedostaci.

“Ispitujući ‘žalbenu’ odluku u okviru žalbenih navoda, vijeće je zaključilo da je žalba neosnovana”, istaknuli su te potvrdili kako je SIP donio pravilnu i zakonitu odluku.

Na upit Ivanki kako komentira odluku Suda BiH, odnosno SIP-a BiH, ona je ustvrdila kako ni Sud ni SIP nisu utvrdili ni elementarne činjenice. Ona kategorički tvrdi da je poslala presliku valjane bosanskohercegovačke iskaznice, koju je dostavila i Večernjaku, koja vrijedi do 2026. godine.

“Ne znam zaista zašto su ovo učinili. Vjerojatno da netko drugi dobije izbore. Eto zašto… Netko će sada glasati za nas”, rekla je za Večernjak.

Objasnila je kako je SIP očito motivirano i ciljano uklanjao određene građane da glasaju u središnjoj Bosni, a da su pri tome promašili elementarne stvari. Naime, Sud BiH u odluci je napisao kako su ona i David supružnici. U stvarnosti David je njezin sin.

“Poslala sam sinove papire. Zar oni ne vide barem po godištu kada? Ovo je skandalozno”, kaže ova Kiseljačanka s privremenom adresom u Beču.

Objasnila je i kako njezin sin nije mogao “dešifrirati” odluku Suda BiH, koja je napisana na ćirilici. Slučaj obitelji Kapetanović vrlo vjerojatno nije usamljen, gotovo je 28.000 birača za koje su, navodno, utvrđene nepravilnosti.

Zanimljivo je kako je SIP, koji hrvatske stranke optužuju da je u funkciji bošnjačke politike i stranaka iz Sarajeva, odbio najviše prijava upravo birača iz Republike Hrvatske, među kojima je najveći broj Hrvata prognanih tijekom rata. Uz to, SIP je, što je nazabilježeno u demokratskom svijetu, praktički ostavio birački popis “otvorenim” pa će moći čak brisati birače s popisa i na sam dan izbora, ali čak i nakon okončanja izbornoga procesa.

Vecernji. Ba

OGLASI

Loading