Select Page

Marijanski zavjet za Domovinu dobiva svoj filmski prikaz

Marijanski zavjet za Domovinu dobiva svoj filmski prikaz

Na veselje svim hodočasnicima Marijanskog zavjeta za Domovinu i onima koji će to tek postati prikazujemo najavu za dokumentarni film. Cijeli film dolazi uskoro!

Brojne studentske i braniteljske udruge, te zajednice mladih 2015. pokrenule su zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“.

Osim svoje duhovno-vjerske dimenzije kojom želi hodočasnički zahvaliti za samu domovinu, Marijanski zavjet za domovinu želi zainteresiranim mladima ponuditi dublji uvid u povijest Domovinskog rata, te ih potaknuti na promišljanje o njihovom angažmanu u gradnji bolje budućnosti naše domovine.

Uz taj osnovni cilj vežu se i sljedeća dva cilja Zavjeta:

1. Pružiti priliku mladima za upoznavanjem s kulturno–povijesnom baštinom RH
2. Potaknuti regionalni razvoj

1. Kulturna baština

Hodočasnički put „Marijanski zavjet za Domovinu“ prolazi kroz mjesta gdje se nalaze sakralni objekti zaštićenih spomenika kulture od Aljmaša i Osijeka sve do Dubrovnika, koji zajedno sa spomenicima kulture pod zaštitom UNESCO-a stvaraju najljepšu razglednicu cjelokupne kulturne baštine Hrvatske. Svaki od predviđenih lokaliteta bit će predstavljen u tiskanoj brošuri, koja će se urediti u suradnji s lokalnom zajednicom, biskupijama i turističkom zajednicom. Hodočašće predviđa upoznavanje s lokalnim stanovništvom koje svojim znanjem i iskustvom, pričama i pjesmama iz tradicija i običaja njihovog kraja, upoznaju hodočasnike i s nematerijalnom baštinom naše domovine.

2. Regionalni razvoj

Namjera je gradnjom hodočasničkih prenoćišta u okolici naselja uz hodočasniku trasu potaknuti regionalni razvoj na način da će objekti nakon hodočašća biti dani u koncesiju malim obiteljskim gospodarstvima.

Svaki preuzeti objekt imao bi dvadesetak ugovornih obveza, te bi njegov opstanak počivao na povoljnoj tradicionalnoj gastro-turističkoj ponudi. Osim svoje osnovne uloge, objekti bi služili promidžbi malog poduzetništva tog kraja, dajući prvenstvo tradicionalnim zanimanjima.

Predviđena prenoćišta graditi će se na udaljenosti od 10-15 km, na duljini puta od 1700 km, te će ovakvih 100 objekata učiniti izniman doprinos za razvoj lokalnih OPG-a, koji bi jamčili daljnji razvoj lokalnog područja i potaknuli domaću proizvodnju.

Zanimljivost je da će sama ruta hodočašća biti prilagođena u biciklističku stazu koja će biti najduža u RH te će time zasigurno bitno doprinijeti razvoju biciklističkog i seoskog turizma u RH.

Za kraj, pogledajte najavu za film.

narod.hr

OGLASI

Loading