Select Page

Marijanski zavjet za Domovinu: U miru molitvom do Domovine kakvu svi želimo

Marijanski zavjet za Domovinu: U miru molitvom do Domovine kakvu svi želimo

„Marijanski zavjet za Domovinu” zavjetno je hodočašća koje organizira istoimena Bratovština od 2015., a koje traje 75 dana i dugo je 1700 km.

O hodočašću je snimljen dokumentarni film koji je Bratovština predstavila sinoć u kinodvorani Posušje.

Film kroz iskustva sudionika i domaćina po mjestima prolaska, gledatelju pruža uvid u značaj i smisao zavjetnog hoda za Domovinu za one koji su za vrijeme rata kao branitelji prošli tim putevima, one mlade koji žele dati svoj doprinos kroz zahvalnost, ali i molitvu za Domovinu kao i za sve one koji na taj način svojim uključivanjem u ovaj zavjet žele poslati poruku – volim svoju Domovinu, rečeno je na projekciji.

Članovi Bratovštine Ivona Skoko, glasnogovornica Bratovštine Marijanski zavjet za Domovinu i Ranko Radoš, umirovljeni sudionik Domovinskog rata s činom pukovnika kazali su kako hodočasnici u rutama prolaze svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske, ali i dijelom Bosne i Hercegovine, što uključuje i Posušje. Hodočašće su pokrenuli mladi i branitelji pod vodstvom Anđelka Đereka, a uz veliku potporu patera Ikea Mandurića, a pridružili su im se i drugi vjernici iz cijele Domovine. Sam hod spaja prirodne ljepote, turističku i kulturnu baštinu, tjelesnu aktivnost i duhovni sadržaj.

U filmu su prikazani najzanimljiviji kadrovi zavjetnog puta kojega pješice hodočasnici prolaze. Također, govori o ideji i realizaciji istoga, o susretu s Bogom, o žrtvi i odricanju, ali ponajviše o Božjoj ljubavi, radosti i istinskoj duhovnoj ispunjenosti koju su hodočasnici spoznali svatko osobno te kroz susret s drugim sudionicima, a koja je mnoge trajno promijenila i međusobno povezala. Ono uz zajedništvo, simbolizira put iskupljenja, rehabilitacije, pronalaska smisla, čišćenja, zavjeta, obećanja i upoznavanja sebe, rekli su organizatori.

Film je snimljen uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske.

Na kraju, podsjetili su da su vjernici na treće zavjetno hodočašće krenuli 10. lipnja iz Osijeka. Pozvali su sve stanovnike Posušja da se priključe ovom zavjetu, a najbolja prilika je na sam blagdan Velike Gospe kada ovaj zavjetni put dolazi u Posušje i odlazi do Širokog Brijega. Za sudjelovanje je se potrebno prijaviti, a to možete putem mrežne stranice www.marijanskizavjet.hr

posusje.net

OGLASI

Loading