Select Page

Misna slavlja u Viru: Župa slavi svoju suzaštitnicu Gospu Lurdsku i blagdan blaženog Alojzija Stepinca

Misna slavlja u Viru: Župa slavi svoju suzaštitnicu Gospu Lurdsku i blagdan blaženog Alojzija Stepinca

U utorak, 11. veljače župa Sv. Jure Vir slavi blagdan svoje suzaštitnice Gospe Lurdske. Svečano misno slavlje u 11 sati predstavit će don Ivan Kordić, župnik na Ledincu. Župa se za blagdan pripremala devetnicom, a nastavila trodnevnicama. Ovoga ponedjeljka, 10. veljače, na blagdan blaženoga Alojzija Stepinca, tijekom svete mise u18 sati na poseban način ćemo se prisjetiti ovoga blaženika, koji je umro prije točno 60. godina i moliti za njegovo proglašenje svetim. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine. U tijeku je proces kanononizacije bl. Alojzija Stepinca, koji je umro na glasu svetosti i mučeništva u Krašiću, 10. veljače 1960.

Gospa Lurdska blagdan je kada slavimo Svjetski dan bolesnika, što ga je utemeljio Papa Ivan Pavao II godine 1992. Svrha obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Župnik župe Vir, don Ilija Drmić poziva vjernike na zajedničku molitvu, napose za bolesnike i zdravstveno osoblje prema zagovoru Gospe Lurdske, nebeske suzaštitnice ove župe.

Ova se župa priprema na poseban način za svoju 150. obljetnicu. Iako je nadnevak slavlja 27.4.2021., župnik poziva na duhovni hod zajednice vjernika i Crkve, kao pripravu za obljetnicu kroz sve ovo vrijeme. Duhovna priprava krenula je još prošle, a nastavlja se ove godine. Posebno se vjernike poziva na proslavu  blagdana koje su župnici i njezini župljani izabrali za zaštitnike i suzaštitnike, kao i onih kojima su izgrađene zavjetne kapelice. Pored spomenutih blagdana, suzaštitnice Gospe Lurdske i blaženoga Alojzija Stepinca, posebno se svečano slavi zaštitnik župe Sv. Jure (23.4.), suzaštitnik Presveto Srce Isusovo (pomični datum blagdana, kojeg ove godine slavimo 19.6.), zaštitnik filijale u Podzavelimu je Sv. Ante (13.6.), filijale u Podbiloj Sv. Petar i Pavao (29.6.), te Sv. Ivan Krstitelj (24.6.) kojemu je podignuta zavjeta kapelica u Tadićima. Blagdan blaženog  kardinala Alojzija Stepinca u ovoj se župi osobito ističe, a u crkvi je i kip blaženka. U kolovozu se služi sveta misa ispred kapelice blaženiku podignute u zaseoku Budimiri.

Pozivajući župljane, ali i cijelu zajednicu vjernika na sudjelovanje u duhovnoj pripravi za obljetnicu župe, don Ilija je priredio i prigodnu knjižicu pod nazivom Život sa svecima, a koju je tijekom blagoslova kuća podijelio obiteljima.

radioposusje.ba 

OGLASI

Loading