Select Page

MARINKO ČAVARA: Izmjene Izbornog zakona nužne za BiH, bez toga izbora neće biti

MARINKO ČAVARA: Izmjene Izbornog zakona nužne za BiH, bez toga izbora neće biti

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara za TV1 je rekao kako je neophodno izmijeniti Izborni zakon te je upozorio da se inače neće moći održati izbori.

Nakon dvije godine mandata nismo uspjeli riješiti ključne probleme u Federaciji BiH, ocijenio je predsjednik FBiH Marinko Čavara govoreći o odnosima HDZ-a i SDA u protekle dvije godine.
„Ušlo se u predizbornu kampanju ranije nego ikad, a upitno je hoće li uopće biti izbora jer imamo problema s Izbornim zakonom, niti smo osigurali da mladi ljudi ne odlaze iz FBiH, a o mnogim pitanjima se teško dogovaramo. Vlada funkcionira formalno, parlament donosi zakone ali o mnogim ključnim pitanjima oko kojim smo se dogovarali na početku mandata tapkamo u mjestu“, kazao je Čavara.
On je na pitanje je li politika HDZ-a politika zastupanja „trećeg entiteta“ kazao da o tome samo pričaju političari radikalne ljevice.

„Mi smo rekli da trebamo napraviti reorganizaciju jer imamo probleme u funkcioniranju, vidimo kakav nam je ekonomski rast, gospodarsko stanje i to moramo mijenjati. Znamo da su nam fondovi na izdisaju i to stanje ne može dugo potrajati. Mi smo predlagali četiri administrativno- teritorijalne jedinice koje će na neki način ujediniti svu zemlju, da bude relativna većina jednog naroda u njima kako bi mogli zaštititi prava konstitutivnih naroda“, kazao je Čavara.

On je naglasio da je logično da izbora neće biti ukoliko se ne usvoje izmjene Izbornog zakona.
„Mi stalno upozoravamo da je neophodno izmjeniti Izborni zakon. Kada Ustavni sud proglasi neke odredbe neustavnim, ukoliko ne dođe do implemetacije odluke o promjeni zakona, onda oni te odredbe jednostavno brišu iz zakona. To se dogodilo u slučaju Grada Mostara, tako da nije moguće održati izbore. Ukoliko Ustavni sud pobriše te odredbe iz Izbornog zakona nema načina na koji će se izabrati izaslanici u Dom naroda Parlamenta FBiH, samim time nema ni Doma naroda BiH“, kazao je Čavara.

On smatra da prijedlog HDZ-a nije diskriminatorski jer na isti način tretira izbor i Hrvata i Bošnjaka u Federaciji.

Govoreći u kontekstu toga o nemogućnosti izbora Hrvata iz većinskih bošnjačkih područja i Bošnjaka iz većinskih hrvatskih područja Čavara je kazao da po zadnjem popisu stanovništva računa se udio u svakoj županiji svakog naroda u udjelu ukupnog broja tog naroda u FBiH, te da ukoliko je taj udio manji od sedamneast ne može biti izabran bilo koji izaslanik iz bilo koje županije.

„To ne znači da neće biti zastupljen taj narod preko zastupnika iz drugih županija. Ne radi se o političkom monopolu ukoliko sad nemamo izabranog nijednog Hrvata u župajskim nskupštinama, općinskim i gradskim vijećima, nego se radi o spriječavanju monopola Bošnjaka da Hrvatima biraju predstavnike. Ovo se svodi na to da se srazmjerno bira u skladu s tim koliko ima nekog naroda u nekoj županiji i da toliki broj predstavnika imaju u parlamentu“, pojasnio je Čavara.

On je dodao da ga iznenađuju istupi jednog dijela članova HDZ 1990 koji traže svoj prostor u medijima te da su kao članovi HNS-a potpisali iste zahtjeve kao i HDZ.

„Oni govore kao nešto protiv HDZ-a, a to je nekim izgleda dopadljivo“, rekao je Čavara. Dodao je da se želi izbjeći to da se netko izajasni kao Hrvat kada popunjava kandidatski obrazac za izbore i da se takav bira.

„To se dogodilo u vrijeme Platforme kada su se neki formalno izjasnili kao Hrvati, a ustvari ne predstavljaju Hrvate nego Bošnjake, a to je rušenje ustavnog poretka“, rekao je Čavara. On je na kraju ponovno istaknuo da ukoliko se ne usvoje izmjene Izbornog zakona i ukoliko se ne omogući da svaki narod bira svoje predstavnike, oni koji to onemoguće ruše državu Bosnu i Hercegovinu.

„U takvoj situaciji, hrvatski narod ne može to više dopustiti, jer je to dekonstituiranje jednog naroda, i taj narod će biti prisiljen tražiti opcije B i C, ma kako one bile teške. Mislim da to nije radikalno, jer imamo dovoljno ovih lijevih stranaka, pa to ne moramo biti mi“, rekao je Čavara za TV1.

vecernji.ba

OGLASI

Loading