Select Page

Zdenko Ćosić: Po razvijenosti ŽZH je odmah iza privilegiranog Sarajeva

Zdenko Ćosić: Po razvijenosti ŽZH je odmah iza privilegiranog Sarajeva

Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić u intervjuu za Večernji list govori o financijskom stanju ove županije, stabilizaciji proračuna i redovitom izmirenju obveza.

Dotaknuo se i planova u sljedećoj godini te podsjetio na činjenicu da još uvijek ostaje ključni problem nepravedne raspodjele prihoda, o čemu ovisi kvaliteta života stanovništva ove županije.

Ćosić je komentirao i konstantnu majorizaciju Hrvata u BiH, koji su, kao najmalobrojniji narod, ostali jedini zagovornici vrijednosti na kojima BiH može opstati.

Ovaj sastav Vlade ŽZH-a uskoro će napuniti tri godine mandata. Što je napravljeno u te tri godine i je li se moglo bolje?

“Nezahvalno je biti sam sebi recenzent, sam sebi ocjenjivač ili sudac. Bit će najbolje podsjetiti na probleme koji su prije tri godine bili svakodnevna tema – sindikati su stalno bili u štrajkovima upozorenja i pripremali se za generalni štrajk, majke su se vraćale s rodiljskoga dopusta, a da još nisu bile primile prvu rodiljsku naknadu, porezna su tijela prijetila blokadom računa, nismo imali asistente u nastavi, federalne vlasti odbijale su svaki razgovor o pravednijoj raspodjeli prihoda…

Danas tih problema nemamo. Ostaje, istina, ključni problem nepravedne raspodjele prihoda, o čemu ovisi kvaliteta života naših građana. Netko bi rekao da su to normalne stvari. Točno! I mi kažemo kako je to normalno, ali podsjećamo na sve što je trebalo proći kako bismo postali ‘normalni’.

Ako se uspoređujemo, onda se treba uspoređivati s onima koji su imali iste startne pozicije. Kao i u sportskom natjecanju – ako je netko krenuo na trkalištu djelić sekunde prije, rezultat se ne priznaje, utrka se ponavlja. Mi smo, po svim pokazateljima, u vrhu – odmah iza privilegirane Sarajevske županije.”

Kakvi su planovi za iduću godinu koja je ujedno i izborna?

“Iduću godinu trebalo bi obilježiti znatno poboljšanje stanja u školstvu s obzirom na novi zakon koji ćemo imati do nove godine.

Taj posao treba odraditi mirno i uz sudjelovanje svih zainteresiranih strana te maksimalnu otvorenost prema javnosti. Očekujem znatan pomak u školstvu kao što smo učinili pomak s novim kolektivnim ugovorima koji su bili preduvjet rješavanju problema u školstvu.

Isto tako, iduće godine moramo riješiti preostale probleme vezane uz neprivatiziranu imovinu i mijenjati sustav subvencija našim studentima, odnosno transparentnije urediti odnose između naše županije i zajedničkih institucija.”

jabuka.tv

OGLASI

Loading