Select Page

Marko Lucović odbio sudjelovati na konferenciji u Zagrebu na kojoj izlaže Selmo Cikotić

Marko Lucović odbio sudjelovati na konferenciji u Zagrebu na kojoj izlaže Selmo Cikotić

U tijeku je organizacija međunarodne znanstveno-stručne konferencije pod nazivom Migracije i identitet: kultura, ekonomija.

Inicijator i organizator skupa je Institut za migracije i narodnosti (IMIN), znanstveno-istraživačka institucija s najdužim stažem u Republici Hrvatskoj. Radi se o konferenciji na kojoj izlažu panelisti iz cijele regije i Europe. Iako planirana za kraj 2020. godine, održati će se u svibnju tekuće godine, javlja portal Dnevnik.ba.

Prijave su bile otvorenog tipa, a među panelistima i izlagačima našao se i Marko Lucović, Hrvat, mladi kolumnist, politolog i aktivist iz BiH koji je trebao izlagati na temu  „Ustavnopravni položaj Hrvata u BiH.“

Lucović je, istragom knjige sažetaka, među imenima panelista naišao na ime aktualnog Ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića, poznatog i po optužnici za ubojstva i progon Hrvata iz Bugojna.

Dok čeka optužnicu za ratni zločin, Cikotić sudjeluje na konferencijama…

Lucović je, odmah po saznanju, organizatorima poslao pismo  u kojem navodi kako odbija sudjelovati na konferenciji dio koje je čovjek optužen za ratni zločin nad Hrvatima u BiH.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Iskreno sam se radovao sudjelovanju na konferenciji „Instituta za migracije i narodnosti“ pod nazivom „Migracije i identitet: kultura, ekonomija, država (2) koja se treba održati  19.-20. 05. u Zagrebu i 21. 05. u Osijeku. Poznato Vam je da sam trebao izlagati na temu „Ustavnopravni položaj Hrvata u BiH“, te da je još preostalo  odraditi eventualne korekcije u vezi samog stila i pisanja rada. Međutim, nakon što sam detaljno pregledao knjigu sažetaka radova izlagača koji će sudjelovati na konferenciji vašeg Instituta jako sam se razočarao. Zato Vas upravo ovim putem želim obavijestiti da nipošto ne želim biti sudionik spomenute konferencije.

Razlog zašto sam donio takvu odluku je u suštini jako jednostavan. Moj moralni kodeks, prvenstveno  kao zdravorazumskog čovjeka, a zatim i kao Hrvata iz Bosne i Hercegovine ne dopušta mi sudjelovanje na konferenciji na kojoj će jedan od izlagača biti i Selmo Cikotić, inače optuženik za ratne zločine nad hrvatskim civilima i vojnicima HVO-a u Bugojnu 1993. i 1994. Cikotić, koji je tih godina bio zapovjednik OG Zapad kontrolirajući prostor  sa kojega je protjerano 15 tisuća Hrvata, što ga dovodi u najozbiljniju indiciju i sumnju sa  progonom. Da stvar bude jasnija, tisuće Hrvata Bugojna završilo je u užasnim logorima, a 90 civila je ubijeno. Kosti njih 15 još  nisu pronađene.

 S toga, mišljenja sam da čovjeku poput Selme Cikotića nije mjesto na jednoj uglednoj konferenciji poput ove. Čvrsto držim da bi se iz glavnog grada Hrvatske u kojemu je sjedište vaše Institucije, trebao širiti glas predvodnik u istini i pravdi za Hrvate u Bosni i Hercegovini, a da na konferencijama poput ove ne bi trebali izlagati optuženici za ratne zločine. Osim što bi se time poslala jako ružna poruka prema obiteljima ubijenih,prognanih i nestalih bugojanskih Hrvata i prema cijelom hrvatskom narodu u BiH, to bi itekako naštetilo i ugledu Vaše konferencije, na kojoj će sudjelovati niz eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti.

Zaista vjerujem da Vam to nije u interesu, te se nadam da ćete o svemu ovome ozbiljno razmisliti, stoji u pismu Marka Lucovića.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading