Select Page

Markotić: Jako smo blizu pobjede, moguće je da drugog vala koronavirusa neće ni biti

Markotić: Jako smo blizu pobjede, moguće je da drugog vala koronavirusa neće ni biti

ZAGREB – Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić gostovala je u RTL-u Danas.

Slovenija je prva zemlja u Europi koja je proglasila kraj epidemije. Na pitanje koliko je Hrvatska tome daleko, Markotić je kazala da je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak danas objasnio okvire za to.

“Sigurno će HZJZ još malo pratiti situaciju i na osnovu svih tih parametara koje je danas spomenuo donijeti preporuke ministru zdravstva koji onda preporuke upućuje prema Vladi koja potom donosi odluku”, rekla je Markotić te dodala da smo trenutno u trećoj fazi i da stojimo jako dobro. 

Premijer Andrej Plenković je danas kazao da smo odnijeli pobjedu u prvom valu. “Ja ću biti još malo oprezna s proglašenjem pobjede. No, jako blizu smo pobjede i učinili smo izvrsnu stvar jer kao što vidite hvale nas i susjedne zemlje i cijeli svijet.

A mislim da brojevi sami za sebe pokazuju da smo svi zajedno doista napravili jednu veliku stvar, cijeli hrvatski narod, mediji koji su to prenosili, Stožer i stručnjaci koji smo morali davati raznorazne upute, Vlada koja je morala sve to koordinirati i davati povjerenje nama stručnjacima. Mislim da je cijela zemlja napravila jednu ogromnu i dobru stvar”, kazala je Markotić. 

Virologinja iz Srbije Ana Gligić danas je kazala da drugog vala koronavirusa neće biti.

“Zahvalila bih se profesorici Ani Gligić. Ona je vrhunski virusolog i zahvaljujem se na pohvalama koje je uputila i meni osobno i Klinici i cijeloj Hrvatskoj. Dala je puno dobrih izjava i opservacija o svemu tome. I mi smo cijelo govorili da je jedan od scenarija da se virus može ponašati kao sariji brat virusa Sars i odjednom odustati i odlučiti da se dalje ne širi na način kako se on širio i kako se ponašao.

Ipak nas to upozorava da moramo još biti oprezni. Dvije stvari su jako važne za takvu procjenu. A to je hoće li se cijeli svijet uspjeti negdje do jeseni većim dijelom osloboditi tog virusa. Imamo još zemalja gdje imamo eksponencijalni rast. S druge strane, u obzir treba uzeti velike fluktuacije stanovništva, putovanja zbog turizma i ekonomije i svega drugog. Danas, bez problema, u roku sedam ili osam sati možete doći s jednog kraja svijeta na drugi i prenesete što god hoćete”, kazala je Markotić. 

“Bila bih oprezna i rekla da još uvijek postoji visoka vjerojatnost i drugog vala, ali i ovo što je rekla profesorica Gligić”, kazala je Markotić.  

Odgovorila je i na pitanje što će se dogoditi ako se tijekom ljeta i turističke sezone u nekog gradu pojavi veći broj slučajeva zaraze. “Hrvatska ima dugu tradiciju, od 14. stoljeća, kada je uvela karantenu. Prva na svijetu se znala ponašati i prema putnicima i drugima. U tom će se slučaju ponoviti slične mjere.

Ako se negdje pojave slučajevi i oni se grupiraju, epidemiološke službe će izaći na teren, identificirati bolesnike i njihove kontakte, potencijalne rizike i prema tim rizicima i obimu pojave infekcije će odlučiti koje epidemiološke mjere su potrebne da bi se ograničilo i zaustavilo. Dosad smo bili uspješni, a vjerujem da ćemo i dalje”, kazala je te dodala kako bi bilo dobro da turisti koji dolaze imaju putna osiguranja. 

“Hrvatska ima kapacitete da ih zbrine. A što se tiče plaćanja – to je na njima ili njihovim državama”, rekla je. 

OGLASI

Loading