Select Page

Organizacije Crvenog križa iz četiri županije oštro osudile prosvjedovanje volontera u Sarajevu

Organizacije Crvenog križa iz četiri županije oštro osudile prosvjedovanje volontera u Sarajevu
Jabuka.tv
Jabuka.tv

Organizacije Crvenog križa iz četiri županije oštro osudile prosvjedovanje volontera u Sarajevu

16. svibnja 2020.14 komentara

Organizacije Crvenog križa u ŽZH, HBŽ, PŽ te u Gradu Čapljina i općinama Čitluk, Neum, Prozor-Rama i Ravno zajedničkim priopćenjem reagirale su na sudjelovanje u prosvjedu protiv mise za Bleiburg volontera Crvenog križa Općine Centar Sarajevo.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Poštovani građani Bosne i Hercegovine, potaknuti Vašim reakcijama te medijskim izvještavanjem dužnost nam je ograditi se od sudjelovanja članova i volontera Crvenog križa pod jedinstvenim znakom Crvenog križa na “komemorativnoj šetnji žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945.” u Sarajevu, dana 16. svibnja 2020. godine, u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR BiH). Po naravi i ciljevima, spomenuta “komemorativna šetnja” ima političke konotacije, posebice ako uzmemo u obzir izjave organizatora, kao i transparente koji su obilježili ovaj skup.

Pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ima svoja temeljna načela, među kojima jesu nepristranost i neutralnost. Pokret ne pravi razliku s obzirom na nacionalnu, rasnu, vjersku, klasnu ili političku pripadnost pojedinca, a da bi očuvao povjerenje svih, Pokret se ne opredjeljuje u neprijateljstvima i ne upušta se u rasprave političke, rasne, vjerske ili ideološke prirode.

Propagiranje i unaprjeđenje ideala mira, uzajamnog poštovanja i razumijevanja među svim ljudima i narodima, je među osnovnim ciljevima Crvenog križa, a što je jasno upisano i u Zakon o Crvenom križu Federacije BiH.

Jasno se ograđujući od prisustva osoblja i volontera pod znakovljem Crvenog križa na “komemorativnoj šetnji žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945.”, pozivamo Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine i Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine da se hitno očituju o navedenom događaju, poštujući temeljna načela Pokreta.

Ispričavamo se građanima Bosne i Hercegovine koji su s pravom uznemireni povodom sudjelovanja osoblja i volontera Crvenog križa na skupu koji ima obilježja političkog. Nastavit ćemo bezrezervno pomagati građanima u potrebi bez diskriminacije po bilo kojem osnovu, poštujući temeljna načela na kojima je zasnovan Crveni križ – humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost, navodi se u zajedničkom priopćenju.

OGLASI

Loading