Select Page

Masna Luka: Planinski biser u podnožju Čvrsnice, jedno od najljepših mjesta Hercego

Masna Luka: Planinski biser u podnožju Čvrsnice, jedno od najljepših mjesta Hercego

Masna Luka: Planinski biser u podnožju Čvrsnice, jedno od najljepših mjesta HercegovineOd Jadranskog mora preko Biokova do Blidinja i Čvrsnice pa dalje u Bosnu priroda nam je podarila na stotine predivnih mjesta gdje čovjek može odmoriti i tijelo i duh.

Sigurno, jedno od takvih mjesta je i Masna Luka u Parku prirode Blidinje. Planinski biser u podnožju Čvrsnice, s predivnom crkvom Sv. Ilije Proroka, u okruženju endemskog bora munike daju tijelu i duši pravu okrepu. Šumsko područje Masna Luka na planini Čvrsnici je upravljani prirodni rezervat a administrativno pripada općini Posušje.

Kako je poznato još od 1735. godine nomadi su ljeti izlazili sa stokom iz donjih krajeva Hercegovine u ovo planinsko područje. Kroz sve te godine pratili su ih franjevci koji su se brinuli za duhovno stanje nomada pa su u Masnoj Luci podigli franjevačku kuću 1923. godine. Nažalost, ta kuća nije bila dugog vijeka jer su je 1942. u svom krvavom pohodu četnici zapalili i pobili sve tko se zatekao na Blidinju. Franjevci su i nakon ovih nemilih događaja izlazili na Blidinje, da bi se s dolaskom fra Petra Krasića 1981. ponovno počela graditi franjevačka kuća u Masnoj Luci, a nedugo nakon izgradnje franjevačke kuće tu se počela graditi i crkva Sv. Ilije Proroka, te je uz crkvu izgrađena i franjevačka galerija.

Masna Luka: Planinski biser u podnožju Čvrsnice, jedno od najljepših mjesta Hercegovine

Upravo je taj fra Petar najzaslužniji što je Blidinje proglašeno Parkom prirode, obnovio je i uredio sva groblja u kapelaniji Polja, izgradio prekrasnu crkvu Gospe Snježne na Barzonji…

Više fra Petra nećemo tako često susretati u Masnoj Luci na nedjeljnoj misi u 10 sati. Sada su tu fra Ante Marić, novi kapelan Polja, te fra Vinko Mikulić – Bajević. Nažalost, fra Petar je već u poznim godinama, i nije više u mogućnosti voditi kapelaniju kao što je prije vodio. Nedaleko od crkve u Masnoj Luci nalazi se i Vrelo Jasle koje rijetko kada presuši, a voda u izvoru je nastala otapanjem snjegova sa Čvrsnice. Također, područje Masne Luke je zaštićeni rezervat koji obiluje raritetnom i endemskom florom i faunom.

Masna Luka: Planinski biser u podnožju Čvrsnice, jedno od najljepših mjesta Hercegovine

Put od Dugog Polja do Masne Luke je asfaltiran i proširen, a od Masne Luke prema Pločnu, najvišem vrhu Čvrsnice i Herceg Bosne, ide planinarska staza. Blizu crkve i početka planinske staze nalazi se i planinarski dom, koji je još u izgradnji. Početna točka uspona je na parkiralištu samostana Svetog Ilije u Masnoj Luci. Tu treba parkirati automobil. Uspon ide markiranom i smjerokazima opskrbljenom stazom, lagano se uspinjući a zatim ponovo spuštajući prema području Borićevac. To je područje gdje su zaljubljenici u prirodu izgradili kuće za odmor. Staza u nastavku ide planinskim proplancima, do početka uspona. Nakon toga se prolazi 2,15 km u kojem treba savladati 450 m visinske razlike.

Masna Luka: Planinski biser u podnožju Čvrsnice, jedno od najljepših mjesta Hercegovine

Zatim 400 m hodanja po visoravni, te slijedećih 800 m u kojem treba savladati 220 m visinske razlike. Kada se dosegne ova točka, dalje slijedi 3,35 km hoda po visoravni, gore-dolje, do dolaska pod vršni greben. Od ove točke ostaje 1,05 km hoda u kojem treba savladati 320 m nadmorske visine. Ovo je vrlo oštar i naporan uspon po sipini, do izlaska na vršni greben. Nakon izlaska na greben, ostaje kraći lagani uspon na vrh. Ovo vrijedi u uvjetima bez snijega. Ova planina je bogata snježnim padalinama i snijeg se zadržava dugo. Stanje sa snijegom na planini obvezno provjeriti. Ako ima snijega ne mogu se slijediti markacije a uz to treba imati zimsku planinarsku opremu. Vrh je zauzet sa telekomunikacijskim objektom kojeg čuva vrlo ljubazna grupa vojnika. Iza građevine je izgrađen betonski geodetski stup na kojem je istaknuta nadmorska visina vrha. U objektu se nalaze planinarski žigovi.

Masnu Luku svakodnevno u sve većem broju posjećuju turisti, a ako ju već niste posjetili to svakako učinite!

Mario KNEZOVIĆ/FOTO Ivan RAMIĆ

ms.jpg3 ms.jpg2 ms.jpg1

OGLASI

Loading